Що напрацював Порошенко у Давосі: Аналіз поїздки

Основне практичне значення для України форуму в Давосі - переговори з Міжнародним валютним фондом та іншими донорами України. Від підсумків цих переговорів залежить можливість відновлення кредитування з боку Фонду.

Петро Порошенко у Давосі. Фото:УНІАН

Під час виступу на "Українському сніданку", який проходив в рамках 48-го щорічного засідання Всесвітнього економічного форуму в Давосі, президент Петро Порошенко назвав осінь 2017 року "найуспішнішою осінню реформ", а судову реформу - "завершеною". При цьому він наголосив на необхідності продовження роботи з підготовки законопроекту про Антикорупційний суд до другого читання. Про суд президент згадав не випадково. Нагадаємо, його створення є однією з умов продовження співпраці з МВФ і отримання чергового траншу МВФ. Без грошей фонду владі буде непросто забезпечити макроекономічну стабільність напередодні президентських виборів. Деталі - в матеріалі LIGA.net, передають Патріоти України.

З ЧОГО ПОЧАЛОСЯ. 22 грудня 2017 року Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про Вищий антикорупційний суд №7440. Однак парламент досі не включив документ до порядку денного сесії: 18 cічня 2018 го депутати провалили всі три спроби зробити це. 15 січня ЗМІ опублікували лист МВФ українським високопоставленим чиновникам, в якому Фонд критикує президентський законопроект про Антикорупційний суд. 19 січня начальник департаменту комунікацій МВФ Джеррі Райс заявив, що деякі положення законопроекту президента про Антикорупційний суд потребують перегляду. Про це директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард мала особисто поговорити з Порошенком на полях Всесвітнього економічного форуму.

Як розвивалося. Глава МВФ Крістін Лагард в середу в Давосі зустрілася з Петром Порошенко і "обговорила останні економічні події і перспективи для України". Про це йдеться в її заяві за результатами зустрічі. "Я підкреслила, що Україні слід скористатися сприятливим зовнішнім середовищем для прискорення реформ і переходу до зростання, необхідного для поліпшення стандартів життя людей", - зазначила Лагард. Глава МВФ запевнила, що Фонд готовий продовжувати підтримувати Україну спільно з іншими міжнародними партнерами.

Порошенко після зустрічі повідомив, що "Україна підтверджує свою готовність до продовження плідної співпраці" з МВФ. Глава держави наголосив на необхідності продовження роботи з підготовки законопроекту про Антикорупційний суд до другого читання. "Ми продовжуємо нашу співпрацю з МВФ. Я хочу подякувати Девіду Ліптону (перший заступник директора-розпорядника МВФ, - ред.) І Крістін Лагард. Ми провели чудову зустріч і обговорили, що і коли повинно бути зроблено, включаючи питання про Антикорупційний суд", - зазначив Порошенко.

"Це моя ініціатива в парламенті. І ми повинні прискорити зустріч експертів-законодавців, щоб сприяти підготовці цього закону до другого читання", - підкреслив президент.

ЩО БУДЕ ДАЛІ. Основне практичне значення для України форуму в Давосі - переговори з Міжнародним валютним фондом та іншими донорами України. Від підсумків цих переговорів залежить можливість відновлення кредитування з боку Фонду. За словами в.о. глави НБУ Якова Смолія, місія МВФ має прибути до України в кінці січня 2018 року. У той же час, в самому МВФ заявили, що візит місії в Україну відсутній в порядку денному. За словами офіційного представника МВФ Вільяма Мюррея, Київ ще не виконав ряд рекомендацій Фонду.

"Відсутність змістовних меседжів після зустрічі Порошенко-Лагард, виключаючи радість від номінації Смолія, яку якраз для цього і зробили перед Давосом, говорить про те, що в цей раз мадам Лагард добре підготувалася перед зустріччю і не пішла на поступки по антикорупційному суду. Минула така зустріч подарувала нам велику "зраду", а саме, відмову від ринку землі як умови для наступного (і тепер уже, очевидно, останнього) траншу в програмі.

Цього разу позиція кредиторів, судячи з усього, була більш жорсткою. як результат - ніяких приємних новин про прорив. Лагард не пішла на поступки і Порошенку не було чому радіти в своїх звітах про зустріч. А в МВФ вже розуміють, що радіти можна, і навіть говорити хороші новини вголос, не тоді, коли тобі пообіцяли щось хлопці з України, а коли вони це виконали. І коли їх "виконання" проаналізували юристи і аналітики", - написав фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса в Facebook.

На його думку, відсутність новин - це вже новина, і для України - хороша новина. "Коли "пацани" зрозуміють, що гроші арабських шейхів їм не світять, то вони зрозуміють необхідність зробити антикорупційний суд так, як треба. Головне, щоб до того часу не було пізно. І ми з вами не стали біднішими", - резюмує експерт .

Очевидно, найближче півріччя стане критичним для перспектив другого терміну чинного президента. На "Українському сніданку" глава держави заявив, що прийме рішення про балотування на другий президентський термін через півроку, коли стартує виборчий цикл, і це рішення буде залежати від успішності майбутнього півріччя. "Моє рішення буде залежати від того, наскільки наступні півроку будуть успішними", - уточнив Порошенко.

Згідно із законодавством, чергові вибори президента мають відбутися 31 березня 2019 року, а чергові вибори до Верховної Ради - 27 жовтня 2019 року.

Збиває навіть балістичні ракети: Що відомо про Aster 30, які Франція передає Україні

четвер, 25 квітень 2024, 2:35

До нового пакета військової допомоги Україні від Франції мають увійти зенітні керовані ракети Aster 30, які використовують для систем протиповітряної оборони Mamba SAMP-T. Ці комплекси здатні боротися як з авіацією, так і з крилатими та протирадіолокац...