Що задумав Назарбаєв? Господар Казахстану не збирається відходити від влади, - експерти

Нурсултан Назарбаєв залишається головою Ради безпеки, повноваження якого були при його правлінні розширені. Також він залишив за собою посаду глави партії “Нур Отан”.

Нурсултан Назарбаєв. Фото: Рейтерс.

У вівторок, 19 березня, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв оголосив про свою відставку. Назарбаєв беззмінно очолював Казахстан з квітня 1990 року. Журналісти поцікавилася у експертів, чи справді чоловік, який правив країною майже 30 років, піде з політики, і що тепер зміниться у Казахстані. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із їхніми міркуваннями.

Так, казахський політолог Досим Сатпаєв каже, що відставка Назарбаєва не була великою несподіванкою. У лютому Конституційна рада Казахстану відповіла на запит Назарбаєва про припинення президентських повноважень. Адміністрація Назарбаєва цікавилася, чи передбачає конституція добровільну відставку президента. У раді відповіли, що передбачає.

“Вже тоді можна було говорити про підготовку відставки”, – говорить Сатпаєв.

У той же час Назарбаєв залишається головою Ради безпеки, повноваження якого були при його правлінні розширені. Також він залишив за собою посаду глави партії “Нур Отан”.

До того ж у Назарбаєва залишається статус лідера нації, законодавчо закріплений за ним у 2010 році. “Вже тоді це був перший крок до побудови системи транзиту влади”, – зазначив політолог.

Згідно конституції, пост президента Казахстану до обрання наступного займає спікер парламенту. В даному випадку це Касим-Жомарт Токаєв, але Сатпаєв не вважає, що Назарбаєв таким чином призначив Токаєва своїм наступником.

Наступні вибори глави держави мають відбутися у 2020 році. “Це буде дуже цікава інтрига: ми побачимо, хто буде в них брати участь, а хто не буде”, – сказав експерт, додавши, що саме на виборах і будуть зрозумілі конкретні наступники.

Однак у будь-якому випадку Назарбаєв не втратить контроль над політичною системою після того, як залишить посаду президента, говорить Сатпаєв. У той же час експерт по Казахстану британського політичного консультаційного агентства PRISM Кейт Маллінсон каже, що відставка Назарбаєва став несподіванкою. Маллінсон ніяких серйозних змін у політиці влади не віщує.

“Назарбаєв продовжить неформально правити Казахстаном (за аналогією з позицією “міністра-вчителя” першого сінгапурського прем’єра Лі Куан Ю), балансуючи інтереси впливових бізнес-груп і політиків, що входять в еліту, і керуючи відносинами з ключовими сусідами країни, включаючи Китай і Росію”, – вважає експерт.

За словами Маллінсона, чим швидше відбудуться вибори у Казахстані, тим більш імовірно, що Токаєв збереже президентський пост.

“Хоча це і буде означати продовження правління “Корпорації Назарбаєвих” – впливової родини, яка домінує в політиці та економіці Казахстану, – сказала Маллінсон у розмові з Бі-бі-сі, – сценарій з проміжним зберігачем влади може піддатися ризику із-за внутрішніх і зовнішніх факторів, включаючи роль Росії, ціни на нафту, соціально-економічні труднощі і боротьбу всередині еліт”.

“Більш того, і за межами Казахстану є ворожі фігури, які спробують скористатися цим відносним вакуумом влади в момент, коли президент, нарешті, просигналізував, що не є безсмертним”, – говорить експерт.

“При цьому він залишив за собою вплив і право влади, так як залишив за собою посаду керівника Ради безпеки і глави партії “Нур Отан”, – погоджується з колегами політолог Алмас Чукін.

"Загроза для життя й здоров'я": В угрупованні військ Хортиця розповіли про причини відходу з Бердичів

понеділок, 29 квітень 2024, 20:14

Сили оборони відійшли з Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки на більш підготовлені та захищені позиції, щоб уберегти особовий склад. Про це повідомив спікер ОСУВ Хортиця Назар Волошин у коментарі "Донбас Реалії", передають Патріоти України. За його сл...

Ворог підтягує сили: ЗСУ стабілізували ситуацію в районі Часового Яру, але є "але", - співзасновник DeepState Погорілий

понеділок, 29 квітень 2024, 19:43

Роман Погорілий, співзасновник DeepState прокоментував ситуацію в районі Часового Яру на Бахмутському напрямку. Про це він повідомив у етері телеканалу "Еспресо", передають Патріоти України. "Ворог намагається використати будь-яку можливість, щоб просу...