Шлях до "Трансильванської народної республіки": Кремль почав розхитувати Румунію, - нардеп

Спецслужби країн Європи мають виробити спільну стратегію щодо запобігання подібних дій Кремля.

Ірина Фриз. Фото: uinp.info

Росія розпочала кампанію з розхитування ситуації в Румунії, користуючись політичною кризою в країні, повідомила народний депутат від Блоку Петра Порошенко, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Ірина Фриз на своїй сторінці в Facebook. Новину передають Патріоти України.

"Напередодні візиту президента РФ Володимира Путіна в Угорщину Росія почала розхитувати ситуацію в Румунії. Користуючись політичною кризою в державі і маючи вплив на угорські етнічні групи, що компактно проживають у Секуйському краї, Кремль намагається актуалізувати процес вимоги автономії", – написала Фриз.

За її словами, лідери етнічних груп оприлюднили документ, що вимагає проголосити автономію. При цьому вони посилаються на результати неофіційного референдуму, які продемонстрували 99,8% підтримки ідеї автономії регіону. "Тему сепаратизму активно підхопили і використовують російські пропагандистські ресурси", – зазначила Фриз.

Депутат нагадала, що в 2013 році лідер націоналістичної партії "За кращу Угорщину" Вона Гобор запевнив, що його партія буде боротися за створення автономії і готова взяти на себе відповідальність у разі можливого збройного конфлікту між Бухарестом і Будапештом.

"Організації, що ставлять своєю метою автономію Секуйського краю, в 2014 році активно підтримували російський проект "Новоросія" на території України. Їхні лідери не приховують захоплення лідером російських агресорів Путіним. Використання тактики роздмухування сепаратизму через підконтрольних ультраправих є візитною карткою Росії", – підкреслила нардеп.

Фриз додала, що спецслужби країн Європи мають виробити спільну стратегію щодо запобігання подібних дій Кремля. "Ніякі амбіції і давні сварки не повинні служити інструментом для російського агресора, який намагається розколоти Європу зсередини і спровокувати конфлікти заради ослаблення і поділу європейських держав", – резюмувала вона.

В сучасній Румунії проживає близько 670 тисяч секєєв. Приблизно половина всіх угорців Румунії зараховує себе до роду секєєв. В Румунії вони компактно проживають у трьох адміністративних повітах Північної Трансільванії: Харгите, Ковасне і Муреш.

Удар по шкільному стадіону в Харкові: Постраждали сім людей, в тому числі діти

середа, 8 травень 2024, 20:00

Унаслідок російського удару по спортмайданчику в Харкові вдень у середу, 8 травня, постраждали семеро людей, зокрема діти. Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура в Telegram, передають Патріоти України. За інформацією слідства, вдень 8 травня ...

Під час боїв за Київ зливала ворогу геолокації ЗСУ: СБУ затримала місцеву жительку

середа, 8 травень 2024, 17:47

Служба безпеки України затримала місцеву жительку Київщини, яка під час боїв за столицю передавала ворогу геолокації оборонних пунктів українських Збройних сил Про це повідомляє СБУ. Відповідно до інформації слідства, жінка була в складі агентурного ап...