Шокуючі архіви відкрито! Британcький екс-прем'єр хотів прийняти Росію в ЄС, - FT

Колишній прем'єр-міністр Великобританії Джон Мейджор у 1992 році публічно закликав Європейську спільноту (попередника сьогоднішнього Євросоюзу) "розширити свою уяву" і дати членство країнам Скандинавії та Східної Європи, включаючи Росію, повідомляють Патріоти України.

Як пише оглядач Генрі Манс для Financial Times, тоді його попередили, щоб він мовчав про своє бажання взяти Росію в ЄС, оскільки британські дипломати прагнули стримувати стратегічний оптимізм, що пішов за падінням Берлінської стіни.

Тоді прем'єр, зокрема, стверджував, що членство Росії "повністю знищить" загрозу ядерної війни. Але розсекречені записи показали спроби британської чиновників стримати ентузіазм глави уряду. В одному з опублікованих Національним архівом документів зовнішньополітичного відомства Сполученого Королівства говорилося: "Оскільки [ядерна держава Росія] буде домінувати в Співтоваристві; як [країна, що розвивається] вона може послабити його".

Чиновник Стівен Уолл тоді написав у записці: "Прем'єр-міністр, це важливий спосіб сказати: будь ласка, не кажіть про російському членство в ЄС... Краще говорити про розвиток відносин між [Співдружністю Незалежних Держав] і ЄС і не закривати ці варіанти на даному етапі" .

Відзначається, що ще в 1989 році Великобританія скептично ставилася до розширення ЄС. Однак протягом трьох років уряд Британії радикально змінило свою позицію, зазначивши, зокрема, заклики на вступ, серед інших, Болгарії і Румунії.

У лютому 1992 року Дуглас Херд, міністр закордонних справ в уряді Мейджора, обідав з президентом Європейської комісії Жаком Делором, закликавши до "більш привітного" меседжа країнам Центральної та Східної Європи, включаючи "чітку перспективу членства, як тільки вони розвинуть достатню політичну і економічну зрілість".

Згідно з однією британської дипломатичної записці, у відповідь Делор "стверджував, що розширення не слід розглядати як єдино можливу співпрацю" з цими країнами".

Згідно тієї ж записки, Делор тоді сказав, що одна з можливостей - "друга регіональна торгова група... з дуже близькими зв'язками з ЄС", додавши, що він не міг уявити собі Європейське співтовариство з більш ніж 35 країн.

Сьогодні в ЄС 28 держав-членів, включаючи Великобританію. Ще сім інших країн є кандидатами або потенційними кандидатами на членство.

Ще в 1990 році Херд висловив стурбованість у зв'язку з тим, що розширення може призвести до високих рівнів імміграції до Великобританії. "Більш процвітаючий Захід буде залучати велику кількість східних європейців, і Британія стане одним із полюсів тяжіння", - писав він в одній із записок.

Україна відводить з лінії фронту танки Abrams. Associated Press пояснила, що з ними не так

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:23

Українські війська відвели американські танки Abrams M1A1 від лінії фронту, оскільки з ними стало складно працювати. Про це пише Associated Press з посиланням на свої джерела. За словами журналістів, у всьому винні російські безпілотники, які повсюдно ...

"Як тільки Су-34 взятий на приціл, він буде приречений": Експерт озвучив формулу знищення російської авіації

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:14

На думку військового експерта, полковника запасу ЗСУ Петра Черника, керовані авіабомби, якими росіяни закидують прифронтові регіони, швидко перестануть бути проблемою, як тільки Україна отримає винищувачі F-16. Про це пише "24 канал", передають Патріот...