"Сьогодні вирішиться доля "Північного потоку-2", - Портников

Щоб переконати Дональда Трампа в доцільності його будівництва у Меркель повинні бути дуже сильні аргументи.

Ілюстрація: day.kyiv.ua

"Помічники федерального канцлера Ангели Меркель і німецькі ЗМІ називають тему майбутнього будівництва "Північного потоку-2" одним з найважливіших питань сьогоднішніх переговорів голови уряду Німеччини із президентом Сполучених Штатів", - пише політолог Віталій Портников для espreso, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Примітно, що саме ця тема вважається однією з пріоритетних для зустрічі у Вашингтоні. І це зрозуміло. Адже американська адміністрація може одним тільки розчерком пера - тобто внесенням "Газпрому" до списку санкцій - поставити крапку на перспективах проекту. Ніякого "Північного потоку-2" просто не буде.

І для того, щоб переконати Дональда Трампа в недоцільності такого рішення, у Меркель повинні бути дуже сильні аргументи. Адже і американський президент, в свою чергу, у питанні санкцій залежить від громадської думки і позиції конгресу. Йому необхідно буде пояснити своїм співгромадянам, чому "Газпром" - цей "гаманець" самого Путіна і конкурент американських газовиків - не підпадає під дію санкцій.

Меркель необхідно буде захистити кілька позицій відразу. Перша - довести, що конкуренція з боку "Газпрому" не завадить інтересам США на енергетичному ринку Європи. Трамп - переконаний лобіст інтересів американського бізнесу. Йому важко зрозуміти, чому не можна "замочити" "Газпром", якщо для цього є така чудова політична можливість.

Друга - довести, що будівництво "Північного потоку-2" не призведе до посилення залежності Німеччини від поставок російського монополіста. На Заході вже зрозуміли, що Путін намагається використовувати газ як знаряддя політичного тиску і не хочуть надавати російському президенту додаткові можливості для цього.

Третя - довести, що будівництво "Північного потоку-2" не призведе до зростання тиску Росії на Україну і можливості нової війни на сході Європи. Важливо, що небезпеку такого розвитку подій побачили і в самій Німеччині. Під час недавнього візиту до Берліну президента України Петра Порошенка Ангела Меркель вперше заговорила про політичний вимір проекту і про те, що згода Німеччини із його здійсненням повинна бути пов'язана зі збереженням російського транзиту через Україну.

Тепер вже ясно, що ці слова були не просто відгуком на роз'яснення українського президента, але і підготовкою до зустрічі із президентом американським. Перед відльотом Ангели Меркель до Вашингтона в її канцелярії говорили не тільки про збереження транзиту, але і про збереження рівня доходів України від транзиту - простіше кажучи, про збереження рентабельності української ГТС.

Виникає, однак, питання: якщо Трамп погодиться з аргументацією Меркель і сторони зможуть зафіксувати гарантії і енергетичної незалежності Німеччини, і ефективності української ГТС - то навіщо тоді "Північний потік-2" потрібен вже самому "Газпрому"?

Адже Кремль поставив перед менеджерами російської газової корпорації просте завдання - ізоляцію України для полегшення можливостей військової агресії проти нашої країни і її окупації. І якщо будівництво "Північного потоку-2" не створює можливостей для війни, так навіщо тоді цей проект потрібен Путіну?".

Москва заскочена зненацька. Стратегія ППО РФ не розрахована на українські технології, — Newsweek

субота, 27 квітень 2024, 5:58

Найгірше щодо загрози з неба для держави-агресора тільки починається. Росії терміново треба переглядати концепцію протиповітряної оборони. Однак швидко це не вийде, навіть якщо вдасться намацати правильні рішення. За словами аналітика RAND Маттіаса Еке...

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...