"Справжня російська провокація", - Портников

"Смерть донецької маріонетки Олександра Захарченка виявилася надзвичайно зручною подією для його російських господарів", - пише у своєму блозі політолог Віталій Портников, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Тому що після усунення Захарченка з'явилася не просто можливість заміни крадіїв з "керівництва ДНР", а й можливість чергової перевірки західних партнерів і України на готовність погоджуватися з будь-якими витівками Кремля.

Поки Захарченко був живим, не було ніякої можливості обгрунтувати необхідність проведення "виборів" на окупованих територіях. "Глава республіки" вже є, він поставив свій підпис у Мінську, давайте виконувати угоди і вже потім проводити вибори так, як в цих угодах написано - згідно із Законом України.

Але смерть Захарченка дозволила говорити про необхідність легітимізації "нового керівництва" республіки. Так звана "народна рада ДНР" не просто влаштувала на окупованій території черговий переворотик і передала владу від соратників Захарченко його конкуренту Денису Пушиліну. Вона ще і призначила вибори "керівництва ДНР".

Це і є справжнісіньке порушення Мінських угод - причому не порушення бездіяльністю, а порушення прямою дією.

Якщо вибори нового "керівництва" так званих "народних республік" відбудуться, Росія фактично вийде з Мінських угод.

Але при цьому, зрозуміло, її представники будуть говорити про повагу до цих угод, про те, що тільки вони гарантують встановлення миру на Донбасі і альтернативи їм немає. І те, що це Україна, а не Росія не виконує Мінські угоди, теж будуть говорити.

Так ось, це і є справжня російська провокація. Сергій Лавров може стверджувати, що після ліквідації Захарченка, яка з високою часткою ймовірності здійснена російськими чекістами, зустрічатися в "нормандському форматі" блюзнірство.

"Народна рада ДНР" може призначати незаконні "вибори". А в Парижі, Берліні та Києві повинні робити вигляд, що нічого не відбувається. Що Мінські угоди діють, що Москва їх не розтоптала. І що їх потрібно виконувати в односторонньому порядку. І мріяти про те, що Путін погодиться на миротворців ООН - чому б і не помріяти?

Потрібно набратися сміливості і сказати собі, що якщо Москву не вдасться змусити відмовитися від проведення фейкових "виборів" на Донбасі, значить, ніяких Мінських угод більше немає. А є територія, фактично окупована і анексована Росією. І для подолання наслідків цієї окупації потрібно буде шукати нові правові механізми - але вже тоді, коли у Кремля виникне реальна зацікавленість у припиненні окупації".

Джерело: Еспресо.ТV

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...

Росія планує зірвати Глобальний саміт миру в Швейцарії – Зеленський

середа, 24 квітень 2024, 19:55

Росія має конкретний план для зриву Глобального саміту миру, який має відбутися у Швейцарії. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками держав-партнерів і міжнародних організацій, які працюють в Україні, передають Па...