Стало відомо, чому безвіз для України затвердять на рівні міністрів сільського господарства

​Після затвердження міністрами відбудеться підписання і публікація рішення в Офіційному журналі ЄС.

Ілюстрація:уніан

11 травня міністри країн ЄС з питань сільського господарства і рибальства затвердять надання безвізового режиму для України. Про це з посиланням на власні джерела написав в Twitter брюссельський журналіст Радіо Свобода Рікард Йозвяк, передають Патріоти України.

"Міністри ЄС з сільського господарства та рибальства затвердять візову лібералізацію для України від 11 травня приблизно о 10 ранку. Це останній законодавчий крок перед підписанням на наступному тижні", - йдеться в повідомленні.

Після затвердження міністрами, відбудеться підписання і публікація рішення в Офіційному журналі ЄС. Безвіз фактично вступить в силу через 20 днів після опублікування - орієнтовно 11 червня.

Як пише Європейська правда, за розподілом компетенцій в ЄС питання безвізу повинні були б схвалювати міністри внутрішніх справ, проте в окремих випадках - коли проти не виступає жодна з країн-членів ЄС - питання виноситься для "технічного затвердження" на непрофільну Раду ЄС, оскільки це дозволяє не чекати зустрічі профільних міністрів і дещо прискорити процедуру.

Необхідно зауважити, що зараз український безвіз відсутній в порядку денному зустрічі міністрів. Питання безвізового режиму для ключових партнерів Євросоюзу, який перед тим отримує схвалення на вищому рівні, часто проходить саме таку процедуру.

Зокрема, безвіз для Молдови був затверджений в березні 2014 року міністрами транспорту і телекомунікацій, грузинський - в лютому 2017 року на міністерській зустрічі з питань енергетики.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...