Стало відомо, чому Україні не варто сподіватися на миротворців на Донбасі

Офіційний Київ занадто інертний в питанні введення миротворчої місії на Донбас, переконаний експерт.

Ілюстрація: fakty.ictv.ua

Миротворча місія ООН не буде відправлена на Донбас до тих пір, поки український уряд на офіційному рівні не визнає цей конфлікт війною. Таке припущення в ефірі ObozTV висловив військовий експерт Олег Жданов, повідомляють Патріоти України.

"Відразу скажу, миротворців не дадуть. Це торги і, в принципі, ми не хочемо отримувати миротворців в даному випадку. Чому? Тому, що миротворчий контингент військ ООН дається лише в разі, коли звучить слово" війна ", збройний конфлікт. Наявність цього конфлікту визначається комісією Червоного хреста. Червоний хрест приїжджає і визначає наявність конфлікту, його масштаби, і на підставі його висновків вноситься пропозиція в Радбез ООН про кількість і статус миротворчого контингенту", - зазначив експерт.

За словами Жданова, від цього залежать статус і повноваження миротворчого контингенту.

"Там є шість операцій, які можуть проводити війська ООН: примус до миру, підтримання миру, розмежування протиборчих сторін і т.д., відповідно, мандат виписується на ту чи іншу операцію. Від цього залежать повноваження і порядок дій контингенту військ ООН", - додав він.

При цьому експерт підкреслив, що з української сторони ведуться лише розмови про надання такої місії.

"Ми жодного разу не подали проект резолюції ООН про надання нам миротворчого контингенту. Про що ми взагалі ведемо мову? Подивіться на РФ, Путін вранці робить заяву, ввечері в Радбезі ООН лежить проект резолюції. І тепер у неї є моральне право заявити, що, якщо ми не будемо голосувати за їхню резолюцію, то вони не будуть голосувати за нашу", - підсумував Жданов.

Закон про "іноагентів" не наближає Грузію до ЄС, - ​президент Європейської Ради

субота, 20 квітень 2024, 19:05

Президент Європейської Ради Шарль Мішель розкритикував грузинський закон про "іноагентів", заявивши, що його прийняття вплине на рішення про вступ Грузії до ЄС. Про це повідомляє Euronews, передають Патріоти України. "Я хочу чітко заявити: цей законопр...

Верещук прокоментувала чутки про своє нове "призначення"

субота, 20 квітень 2024, 18:41

Віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук відреагувала на інформацію у ЗМІ про "призначення" головою Тернопільської обласної військової адміністрації. Про це вона повідомила у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Сьогодні деякі ЗМІ написали,...