Стало відомо, які області скоро перейменують в Україні

Мова йде про два регіони.

Ілюстрація: ЗМІ

Дві українські області, які за словами директора Інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича мають перейменувати, дійсно є Дніпропетровською та Кіровоградською, де вже були перейменовані обласні центри, повідомляють Патріоти України.

"Я думаю, логіка тут проста, якщо обласний центр має іншу назву, то і сама область має бути такої самої назви. Така логіка по всій топоніміці простежується в Україні", - сказав у коментарі "Обозревателю" головний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Станіслав Кульчицький.

Стосовно перейменування Дніпропетровської області в Січеславську, як пропонують народні депутати, Кульчицький побачив деяку невідповідність. "Є така позиція, Січеславська область, але тоді буде суперечка, тоді вже буде не Дніпро, а Січеслав", - пояснює він.

Щодо Кіровоградської області, то лунали різні думки з приводу назви, історик наймовірніше вважає, що це має бути Задніпровська область. "Це може бути, тому що Кропивницьке місто, це ще можна, а от сам Кропивницький, це не така історична особа, щоб цілий регіон називати", - сказав Кульчицький.

Та загалом, у історика вже давно виникла ідея, що українські області пора об'єднувати і робити суцільне перейменування. За його словами, ще з 1932 року нам дісталася радянська спадщина у 25 областей, в яких керували свої князі, барони, феодали, які просто не хотіли ділитися владою.

"Взагалі я давно думаю про те, що нам Україну треба перелаштувати, власне кажучи, тому що ці 25 областей, які нам дісталися з 1932-го року, вони зараз не діють, наприклад Луганська, колишня Ворошиловградська, це єдина Донецька областю. Треба об'єднувати області, надто багато регіонів", – заявив Кульчицький.

Макрон намагається усунути фон дер Ляєн з посади голови Єврокомісії, заради нового протеже

четвер, 25 квітень 2024, 8:15

Президент Франції Еммануель Макрон веде переговори з іншими лідерами Євросоюзу щодо можливості замінити Урсулу фон дер Ляєн на посту голови Єврокомісії. Про це у середу, 24 квітня, повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела. . Зазначається...

Країни ЄС вагаються з наданням ППО Patriot Україні: ЗМІ дізнались причини

четвер, 25 квітень 2024, 8:05

Повідомляється, що виготовлення систем ППО займає багато часу, тому європейські країни не хочуть відмовлятися від своїх Patriot і ставити себе під загрозу, передають Патріоти України. Як повідомляє AP news, країни Євросоюзу, які мають системи ППО Patri...