Стихійний прояв народного гніву чи велика політика? Хто стоїть за штурмом "афганцями" Ради

Мітингувальники ледь не прорвались крізь кордон правоохоронців до будівлі парламенту. "Афганці" та "чорнобильці" діяли синхронно, що схоже більше на загальну скоординованість ніж на стихійні прояви невдоволення окремих груп.

Вранці 19 червня ветерани збройних конфліктів, більшість з них військові-афганці, перекрили дорогу поблизу будівлі парламенту, заблокувавши урядовий квартал, нагадують Патріоти України. Активісти вимагали відновлення пільг та висловлювали обурення через розмір соціальних виплат. Ветерани обіцяли, що їхня акція буде мирною. Разом з ними під Радою свій мітинг проводили чорнобильці та шахтарі, йдеться у сюжеті ТСН. Тиждень.

Від Кабміну мітингувальники рушили до Верховної Ради. Аби і там проскандувати свої вимоги. Якийсь час акція тривала спокійно, але згодом вони кинулися.

Заспокоювати людей по черзі виходили нардепи. Їх спочатку не хотіли слухати. Втім згодом компроміс таки знайшли. У раду пустили ініціативну групу на розмову зі спікером. За словами мітингарів, вони не вважають, що в Україні щось можна вирішити мирно.

У результаті сутичок постраждало шестеро правоохоронців та двоє цивільних. Одного з «афнанців» затримали. За твердженням силовиків, він застосував газ. Наразі розглядається питання щодо відкриття кримінального провадження стосовно насилля щодо працівника правоохоронного органу.

"Люди дійсно погано живуть", - розповідає політтехнолог Денис Богуш. У людей і справді є багато невирішених проблем, що змушують їх вийти на протест. Однак такі бажання людей стають шаховими фігурами для інших.

Однією із версій сутичок під ВР став російський слід або ж спроба дестабілізації. За словами нардепа Антона Геращенко, у натовпі були "заслані козачки", які і мали б спровокувати до більш кривавих сутичок.

Однак деякі експерти заявляюють, наголошують у ТСН, що за цим всім стоїть Адміністрація президента України, яка намагається продемонструвати невдоволення прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом у зв'язку з його рейтингами, які поступово зростають. Також недоброзичливці Порошенка озвучують версію, що таким чином влада намагалась відволікти від ухвалення законів про Антикорупційний суд чи Нацбезпеку, якими не надто задоволені іноземні партнери України.

Експерти радять мітингувальникам бути пильними. Адже із наближенням виборів мітингів і, не виключено, штурмів тільки більшатиме. І вони можуть закінчитися не так спокійно, як цього разу. І за «гарматним м’ясом» знов прийдуть до них.

Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська: Спливли деталі "бавовни" в Маріуполі

вівторок, 23 квітень 2024, 10:59

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що ввечері в понеділок, 22 квітня, у лівобережному районі міста Сили оборони завдали удару по великому розташуванню окупантів. Про це він розповів в етері "Еспресо", передають Патріоти Украї...

"Бамблять" своїх: Російська авіація скинула ракету X59 на Бєлгородську область

вівторок, 23 квітень 2024, 10:53

У Бєлгородській області Росії біля села Красне в полі виявили ракету X59, передають Патріоти України з посиланням на ASTRA. Деталі: За інформацією російських журналістів, ракета "нештатно" зійшла за 92 км від кордону з Україною. Її знайшли 19 квітня....