"Супервівторок" в США: Оприлюднено перші результати праймеріз

Щоб потрапити на вибори, претендентам потрібно заручитися на з'їздах партій підтримкою більшості делегатів, яких обирають в ході праймеріз і кокусів (зборів партактивів) в штатах.

Хілларі Клінтон. Фото: svoboda.org

Мільярдер-республіканець Дональд Трамп і колишній держсекретар, претендент на пост президента США від демократів Хілларі Клінтон лідирують на первинних виборах (праймеріз) Демократичної і Республіканської партій, що проходили у «супервівторок» 1 березня. Про це свідчать дані опитувань виборців, проведених телеканалом CNN, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Трамп, за даними екзит-полів, перемагає в штатах Джорджія, Вермонт, Алабама, Массачусетс, Теннесі і Арканзас. З невеликим відривом він випереджає сенатора Марка Рубіо на праймеріз у Вірджинії, де у нього 34 відсотки голосів, а у Рубіо - 31 відсоток. Основний суперник Трампа сенатор Тед Круз перемагає в Оклахомі і Техасі - одному з найважливіших штатів, що дає голоси 155 делегатів.

Хілларі Клінтон виграє на праймеріз Демократичної партії в штатах Джорджія, Вірджинія, Алабама, Теннессі, Арканзас і Техас, а її основний конкурент сенатор Берні Сандерс - в своєму рідному штаті Вермонт і Оклахомі. У Массачусетсі, де у Трампа і Клінтон мінімальний розрив, переможець поки не визначений.

Дональд Трамп. Фото: pl.com.ua.

Щоб потрапити на вибори, претендентам потрібно заручитися на з'їздах партій підтримкою більшості делегатів, яких обирають в ході праймеріз і кокусів (зборів партактивів) в штатах. У Трампа є голоси вже 82 делегатів з 1237 необхідних, у Круза - 18, у Рубіо - 16. У «супервівторок» республіканці розіграли ще 595 голосів делегатів в 11 штатах.

Серед демократів за кількістю наявних голосів (548 з 2383 необхідних) лідирує Клінтон, у Сандерса лише 87 голосів. У «супервівторок» демократи розіграли ще 865 голосів делегатів в 11 штатах.

Праймеріз 1 березня відбулися в Джорджії, Вермонті, Алабамі, Массачусетсі, Техасі, Вірджинії, Оклахомі, Арканзасі і Теннесі. На Алясці, в Колорадо і Міннесоті проходять кокуси, їх попередні результати поки не відомі.

Клінтон і Сандерс лідирують серед демократів в боротьбі за висунення в якості кандидата на пост президента США. Згідно з останнім опитуванням громадської думки, рейтинг колишнього держсекретаря впав на 5 відсотків і склав 44 відсотки в порівнянні з 49 відсотками місяць тому. У той же час популярність сенатора зросла: за нього готові проголосувати 47 відсотків (в січні рейтинг політика становив 37 відсотків).

На перших кокусах, які пройшли в штаті Айова 1 лютого, Клінтон отримала незначну перевагу над Сандерсом - 49,8 відсотка проти 49,6 відсотка відповідно. На праймеріз у Нью-Гемпширі 9 лютого переміг Сандерс. 20 лютого Клінтон виграла у Сандерса черговий раунд попереднього голосування (кокусів) серед активу Демократичної партії в штаті Невада. 28 лютого Клінтон обійшла Сандерса на первинних виборах Демократичної партії в штаті Південна Кароліна.

Серед республіканців лідером вважається мультимільярдер Дональд Трамп. Експерти пов'язують успіхи бізнесмена з тим, що він, на відміну від професійних політиків, не соромиться називати речі своїми іменами і охоче говорить про проблеми, обговорення яких вважається неполіткоректним.

У липні 2016 року обидві партії проведуть Національні конвенти, на яких будуть обрані їх кандидати. Вибори президента США відбудуться 8 листопада.

"Мета цього саміту - об'єднати країни": Кулеба пояснив, чому Росію не кличуть на саміт миру

четвер, 2 травень 2024, 11:30

Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Росію не запрошено на Глобальний саміт миру, адже сідати за нею стіл переговорів немає сенсу. Від РФ неможливо буде домогтися сумлінних дій.Про це міністр сказав у інтерв'ю Foreign Policy, передають Патріоти ...

Ворога чекає лише смерть: Сирський показав відео знищення окупантів на фронті в Україні (відео)

четвер, 2 травень 2024, 11:27

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський показав відео знищення росіян на фронті в Україні, передають Патріоти України. Відео знищення ворога показав командувач Сухопутними військами Олександр Сирський. "Невпинна бойова робота Сил оборони України - вор...