"Сурков залишається, війна триває", - Портников про кадрові ротації в Кремлі

Це означає, що розраховувати на будь-які зрушення у врегулюванні на Донбасі у найближчі місяці - якщо не роки - не варто.

Фото: bbcccnn.co

"Чутки про політичну смерть помічника президента Росії Владислава Суркова виявилися сильно перебільшеними. Сурков не просто перепризначений на посаду помічника. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков підтвердив, що Сурков продовжить займатися Донбасом", - пише у своєму блозі політолог Віталій Портников, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Причому цікаво, що ця інформація з'явилася ще до того, як з'явився офіційний документ, який буде регламентувати розподіл обов'язків співробітників адміністрації президента Росії - так важливо було закріпити апаратну перемогу Суркова.

Втім, це не тільки особистий успіх одного з найнебезпечніших і непримиренних ворогів Української держави, що зробив все можливе для боротьби режиму Віктора Януковича із протестним рухом, анексії Криму та дестабілізації сходу. Це ще й демонструє згоду Путіна із тим курсом, який запропонований Сурковим і ним забезпечується. Навколо обов'язків куратора окупованого Донбасу йшла серйозна апаратна боротьба - не тільки боротьба амбіцій, але й боротьба підходів.

Були чиновники, які вважали, що Росії слід мінімізувати свою присутність на Донбасі заради згоди з Заходом і більш витонченого - за допомогою "вштовхування" окупованих територій - впливу на Україну. Були ті, хто вважав, що потрібна нова війна з метою розширення територій або посилення тиску на Захід і Україну.

Але у результаті перепризначення Суркова може бути прийнятий його підхід - перетворення окупованих територій на повноцінні квазі-держави, проведення нових "виборів" їхнього керівництва, фактична відмова від будь-яких можливостей реінтеграції.

Це означає, що розраховувати на будь-які зрушення у врегулюванні на Донбасі у найближчі місяці - якщо не роки - не варто. Сурков є творцем вертикалі влади "народних республік" і покровителем місцевих бандитів. Як це зазвичай буває у російських умовах, мова йде не тільки про політичний, а й про фінансовий інтерес. А такий інтерес є пріоритетним у порівнянні з імітацією взаєморозуміння із Заходом, скасуванням санкцій і іншого лушпиння. Тому що це лушпиння пов'язане із державними інтересами Росії, а Сурков може забезпечувати куди більш вагомі приватні інтереси зацікавлених осіб. Ну і свої власні.

Так що українцям слід вчитися жити в умовах затяжного конфлікту, який буде віднімати сили і енергію держави впродовж багатьох років. Саме це - на відміну від популістських гасел і обіцянок і сумнівних пріоритетів державного будівництва та реформ - залишиться головним викликом для успіху і самого існування України. Збереження Суркова - ще один доказ того, що війна триває".

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...