"Там постійно змінювалися "пасажири": Сергій Жадан розповів про ніч у мінській буцегарні

Письменник згадує, що о другій годині ночі до нього у готельний номер увірвалися білоруськи силовики.

Українському письменнику Сергію Жадану заборонили в'їзд до Білорусі й поставили відповідний штамп у паспорті. Там написано, що він мусить покинути країну до 13 лютого. Наразі офіційний Мінськ відізвав свою постанову про заборону Жадану у відвідинах цієї держави. Однак осад, як говориться, залишився.

"Я приїхав на літературний фестиваль, тому завершу свої виступи на цьому фестивалі. А ввечері їду додому в Україну. Так, як і збирався. У мене в паспорті стоїть штамп "Заборонено в'їзд у Республіку Білорусь", і я зобов'язаний протягом трьох днів покинути вашу країну", - сказав Жадан в інтерв'ю Білоруській редакції "Радіо Свобода", зазначають Патріоти України. Письменник згадує як все було.

"Це була друга година ночі, я вже спав. Вони почали відмикати двері. Були три міліціонери і, власне, "порадили" поїхати з ними. Причину не пояснили, документи не показали. Зателефонувати в посольство також не дозволили", - говорить Жадан.

Ніч він провів у камері в Ленінському відділку міліції Мінська. "Там постійно змінювалися "пасажири". Останнім о третій ранку привели громадянина Туркменістану, якого десь зловили п'яним", - переповідає Жадан. Міліціонери сказали йому, що вночі його справою ніхто займатися не буде.

"Вони сказали, що вночі ніхто не працює, тому вони не можуть нічим займатися. І тому я повинен почекати, коли в них почнеться робочий день. О 8-й годині в них почався робочий день, і мене відвезли до відділу роботи з мігрантами. Там я заповнив формуляри і пояснення. Мені поставили штамп, віддали паспорт і відпустили. Вони сказали, що Білорусь перебуває в одному візовому полі з Росією і Казахстаном, є список нев'їзних осіб. І якщо ці особи нев'їзні до Росії, то вони автоматично стають нев'їзними і в Білорусь", - каже Жадан.

Письменник називає ситуацію "трохи абсурдною".

"Що стосується того, що я нев'їзний у Росію, – я туди і не збираюся їхати, поки не закінчиться українсько-російська війна. Але те, що це автоматично стосується і Білорусі, що я не можу в'їхати на територію Білорусі, – для мене це неприємний сюрприз. Крім того, я був у Мінську минулого року, і, наскільки я зрозумів із розмови з представниками МВС, я вже тоді був у списку, але мене чомусь впустили, і заборон не було. І вчора я прилетів в аеропорт "Мінськ", і теж мене ніхто не зупиняв і ніхто нічого не сказав. Тому для мене це була повна несподіванка", - говорить Жадан.

Каже, що для наступного візиту до Білорусі він повинен буде запитати дозволу в росіян.

"Із того, що мені пояснили в міліції, ситуація досить дивна. Для того, щоб знову потрапити на територію Білорусі, мені треба звертатися в російське дипломатичне представництво, щоб мене викреслили зі списку нев'їзних. Щоб потрапити в Білорусь, мені треба питати дозволу в росіян. Я ніякого дозволу в росіян питати не буду, звертатися не буду. Тому, на жаль, приїхати в Білорусь буде неможливо",- констатував письменник.

Концерт Кобзона знов збирає тисячний аншлаг: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 6 травня

понеділок, 6 травень 2024, 8:09

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 06.05.24 орієнтовно склали:

Проблеми можна розбити на три пункти: "Україна ще не пережила свою найтемнішу годину", - західні експерти

понеділок, 6 травень 2024, 7:56

Останні кілька тижнів для України стали справжніми американськими гірками емоцій. На лінії фронту жорстока російська агресивна війна не показує жодних ознак зупинки, передають Патріоти України. Щобільше, російські війська просунулися вперед, особливо в...