Тепер розуміємо, це було не непорозуміння: До річниці першої спроби Путіна анексувати Крим

​Тоді це сприймалось як непродумані передвиборчі ігрища одної з «башт Кремля». Чого точно не чекали у Москві, так те, що розколотий антикучмівськими виступами український політикум та суспільство згуртуються перед обличчям «братньої» загрози.

Рівно 15 років тому, 29 вересня 2003 року, Росія почала будівництво греблі в Керченській протоці від свого Таманського півострова у напрямку міста Керч до українського острова Тузла. Уряд України розцінив будівництво греблі як посягання на суверенітет держави, зазначають Патріоти України.

Острів Тузла утворився під час сильного шторму 1925 року внаслідок розмиву вузької коси, яка продовжувала Таманський півострів. Клапоть землі площею у 3 квадратних кілометри в січні 1941 року було передано Кримській АРСР. Та статусі Кримської області 19 лютого 1954 року увійшла до складу Української РСР. Єдиний канал, де море було настільки глибоке, щоб судна і кораблі могли заходити з Чорного моря в Азовське, пролягав між Тузлою і Кримом і був повністю під контролем України. Влада Краснодарського краю Росії почала будівництво дамби в бік острова Тузла. За офіційною версією — для укріплення берегової смуги. Дамба дозволяла відібрати острів в України. Підрозділ прикордонників підняв над Тузлою синьожовтий прапор. Чергували військові катери з гарматами та кулеметами. Поблизу Керчі почалися позапланові навчання українських літаків-винищувачів.

На материку ракетні війська почали навчання, в небо підняли 17 літаків Су-27 и МіГ-29. На острів передислокували спецназ, облаштували ДОТи. 15 жовтня голова Держприкордонслужби України Микола Литвин попередив, що прикордонники готові захищати кордон зі зброєю. Будівництво дамби завмерло 23 жовтня. Леонід Кучма зв'язався телефоном із Володимиром Путіним. Це єдиний відкритий конфлікт із Росією, який виграла Україна.2 грудня 2003 на Тузлі відкрилася одноіменна прикордонна застава.

Окупаційна влада анексованого Криму передасть Тузлинську косу в Керченській протоці у "федеральну власність". Власником ділянки після завершення процедури передачі стане Російська Федерація, правовласником – федеральна установа "Упрдор "Тамань".

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...