Томос: "Сьогоднішня подія в історії збережеться в одному ряду з Володимировим хрещенням і з проголошенням незалежності України", - президент Порошенко

Голова держави звернувся до церковників Вселенського патріархату, ПЦУ, всіх вірян та інших громадян

Промова президент України Петра Порошенка у константинопольському Свято-Гергіївському патріаршому соборі після того, як Українська церква отримала Томос:

"Ваше Святосте, Ваше Блаженство, дорогі українці! Щойно завершилася велика історична справа, в якій Господь Бог був з нами, з українцями. А ми, українці, були з Господом Богом. Автокефальна Православна Церква України нарешті отримала Томос від Вселенського патріарха, від матері-церкви. Господь побачив та оцінив наполегливу боротьбу українського народу за свою самостійність. Він почув наші молитви. Він належно воздав нам по трудам наших. І йому стало так угодно, щоб Його Всесвятість, Вселенський патріарх Варфоломій, і Синод Константинопольської церкви-матері сказали омріяне, довгоочікуване – так незалежній церкві України.

Сьогоднішня подія в історії нашої країни збережеться в одному ряду з Володимировим хрещенням і з проголошенням незалежності України. А православний світ запам’ятає день, коли до родини церков-сестер увійшла повноправна церква України. Наша країна довго торувала шлях до цього дня. І недарма вчора Його Всесвятість згадав у своєму виступі і Ольгу, першу нашу княгиню-християнку, і рівноапостольного князя Володимира Хрестителя.

А ще задовго до них святий апостол Андрій ногами стояв на київських горах і очі його Україну бачили, а уста благословляли. І насіння віри він у нас насадив. Це, до речі, цитата із рішень нашого православного собору 1621 року. Протягом понад тисячі років береглася і множилася київська християнська традиція.

Сьогодні наша православна церква готова до самостійного буття. Український народ дякує Богові. І те, що сталося – це справжнє диво, яким ми завдячуємо волі Творця. Ми радіємо з того, що Вселенський патріарх як духовний провідник сотень мільйонів православного люду, як постать глобального масштабу почув наш голос і наші прохання. І невтомна праця Його Всесвятості на духовній ниві назавжди залишиться в історії церкви і в історії народів, особливо православних.

А Томос для нас – це фактично ще один Акт проголошення Незалежності України. Він довершить утвердження самостійності української держави, укріпить релігійну свободу, міжконфесійний мир, і він посилить права та свободи громадян, особливо тих, котрі перебували поза спілкування зі вселенським православ’ям, і яких несправедливо таврували не канонічністю.

Його Всесвятість цими днями особливо наголошує на важливості відновлення спілкування мільйонів і мільйонів українських вірних з повнотою світового православ’я. Крім того, для нас, українців, власна церква – це гарантія нашої духовної свободи, це запорука суспільної злагоди. І я як президент гарантую від імені держави, що Україна поважатиме релігійний вибір і свободу віросповідання кожного громадянина.
Я вітаю всіх небайдужих з постанням автокефальної Православної церкви України. І я дякую кожному, хто невтомно працював над її становленням, творив єдність і відновлював справедливість. Свята Софія, премудрість Божа була з нами. І ми виконали свій обов’язок перед минулими і наступними поколіннями.
Слава Господу Богу і слава Україні!"

Торгував із олігархом Курченком: У США суд виніс вирок бізнесмену, який порушив санкції

субота, 20 квітень 2024, 13:43

У США бізнесмена Джона Кана Унсалана (він же Хуррем Кан Унсалан) засудили до шести років ув'язнення за порушення санкційного режиму. Він визнав, що вів торгівлю з проросійським олігархом з України Сергієм Курченком та підконтрольними йому компаніями. П...

Посол повідомила, як швидко США передадуть допомогу Україні після голосування в Конгресі

субота, 20 квітень 2024, 12:22

США за короткий період можуть перейти до постачання Україні озброєнь після ухвалення відповідного закону в Конгресі. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Від моменту підпи...