Трагедія під Смоленськом: Польського генерала засудили за візит Качиньського в РФ у 2010

Павла Бєлавного, який був заступником голови бюро охорони уряду, звинуватили в неналежному виконанні обов'язків при плануванні, організації і реалізації поїздки вищих посадових осіб в Росію.

Останки літака, на якому розбився польський президент. Фото:www.rbc.ua

Окружний суд Варшави засудив генерала Павла Бєлавного до півтора року умовно за організацію візиту президента Лєха Качиньського до Смоленська в 2010 році. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на агентство PAP.

Бєлавний тоді був заступником голови бюро охорони уряду (BOR) Польщі. Його звинуватили в неналежному виконанні обов'язків при плануванні, організації і реалізації поїздки вищих посадових осіб в Росію. За версією прокуратури, Бєлавний відповідальний, зокрема, за те, що співробітники BOR не проінспектували аеропорт в Смоленську і за те, що маршрути пересувань Качиньського 10 квiтня 2010 року не були вивчені.

Генерал свою провину не визнав. При оголошенні вироку суддя Павло Добош повідомив про відсутність підстав вважати, що причиною катастрофи був напад з використанням вибухових речовин. "BOR належним чином перевірив ТУ-154", - заявив він.

Як відомо, літак Ту-154М, на борту якого перебував Лєх Качиньський, впав під Смоленськом 10 квітня 2010 року. В результаті катастрофи загинули 88 пасажирів, включно з представниками вищого військового командування, політиків, громадських і релігійних діячів, а також вісім членів екіпажу. Делегація прямувала на жалобні заходи до сімдесятих роковин розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі (Смоленська область).

Польська сторона вважає, що до катастрофи, зокрема, привели неправильні дії екіпажу і диспетчерів. Міждержавний авіаційний комітет (МАК) назвав причиною того, що сталося, помилку пілотів. Розслідування продовжують вести як в Польщі, так і в Росії.

"Іноді ворог може здійснювати дії": Ворожі ДРГ намагаються проникнути на Харківщину - чи є загроза для Харкова

четвер, 2 травень 2024, 14:49

Упродовж минулого тижня були зафіксовані спроби прориву російських диверсійно-розвідувальних груп до Харківської області. Втім, навряд чи це становить загрозу для самого Харкова. Про це в телемарафоні повідомив речник Нацгвардії Руслан Музичук, передаю...

Під прицілом: Американський генерал пояснив, що стане першочерговими цілями для ATACMS

четвер, 2 травень 2024, 14:38

Надані союзниками ракети Atacms допоможуть ЗСУ завдавати точних ударів по російських штабах, логістиці та артилерії ворога на лінії фронту та в Криму. Український Генштаб також знайде найкращі цілі для літаків F-16. Про це розповів колишній командувач ...