​Трактористи та шахтарі, кажете?: На відбитих у окупантів позиціях Світлодарської дуги знайшли російську їжу та шеврони (відео)

Бійці 54-ї бригади кажуть, що можуть продовжити успішний наступ, якщо на це буде команда. Тим більше, що оголошений у Мінську режим тиші не спрацював.

Вранці під Світлодарськом російські найманці продовжували обстрілювати українських воїнів, ідеться в сюжеті ТСН, передають Патріоти України. Олександру Моторному одному з перших серед журналістів вдалося потрапити у звільнені райони на самій передовій Світлодарської дуги.

"Бомблять, як завжди. Бомблять і бомбили. Стріляють, не перестають. Тільки вночі за перемир'я ніби затихло, та й то перестрілки були", - зізнається боєць ЗСУ із позивним "Малий". На нову лінію фронту вранці висунулася пошукова група, яка має зібрати тіла загиблих бойовиків. Взамін окупанти обіцяють повернути тіла двох українських героїв. Однак щойно гуманітарна пошукова місія в яскравих жилетах занурилася в ліс, по українських окопах із найближчого бліндажа бойовиків відкрили кулеметний вогонь.

"Валили всім підряд. Росіяни, я так розумію, ви ж бачили російський бронежилет. За бронежилетом зрозуміло, хто це, що би там не розповідали. У нас таких бронежилетів немає", - розповідають воїни на Світлодарській дузі. Місія через певний час також була змушена повертатися – повзком під кулями окупантів. Додаткові переговори та гарантії безпеки від бойовиків були зірвані ними ж – новими обстрілами. Бійці лише обживаються на нових позиціях, мають побутові проблеми – зокрема, не скрізь вистачає питної води, яка дуже швидко замерзає на холоді. Хлопці кажуть, вода нині для них навіть важливіша за боєкомплект.

Територія останніх запеклих боїв виглядає моторошно: білий сніг перемішався з чорною землею із вирв від снарядів і нерозірваними бомбами; вцілілих дерев майже немає, все довкола пошматоване, вигоріле та переоране. Однак тутешні оборонці тримаються так, наче нічого особливого не відбулося. "Все нормально, все, як звичайно", - кажуть українські солдати. Зізнаються, що хотілося б, звичайно, без вибухів і пострілів, але риторично додають – куди ж без цього на війні. Натомість самі виконують наказ чітко: вогню не відкривають, лише спостерігають.

П'ятиденна ворожа навала з обстрілам із усіх видів зброї вже може стати предметом вивчення у підручниках вітчизняної військової історії. І це, попри втрати, переможна для ЗСУ сторінка – вони відстояли зайняту територію та зірвали просування бойовиків на Світлодарськ і захоплення місцевої ТЕС.

"Оцінка може бути тільки одна: ті хлопці, які це зробили – то герої дійсно. Тому що позиції тут були доволі добре укріплені. Позиції тут вигідніші, ніж були в нас дотепер. Будемо далі тримати їх", - каже командир підрозділу з позивнми "Бурий". Наприкінці минулого тижня це ще була територія вогню між українськими опорниками і передовими позиціями бойовиків. Нині це вже хоч і найближчий, але оперативний тил, а окупованої української землі стало трохи менше, і тут стояли, кажуть наші хлопці, не українські люди. Бійці демонструють знайдене на позиціях: продукти російського виробництва для армії та трофейні шеврони. Та просять передати небайдужій Україні, що вони, її захисники, неодмінно вигнуть Світлодарську дугу в інший бік!

Не такого чекали: Удар Ізраїлю по Ірану став ганьбою для російської ППО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:57

Ізраїль завдав точкового удару у відповідь по Ірану, який атакував його раніше. Як пише американська газета The New York Times, метою атаки стала авіабаза поблизу міста Натанз у провінції Ісфахан. Там іранська влада розвиває власну ядерну програму. Ізр...

Дебелий шмат з 61-імльярдного "пирога": США готують поставку зброї для ЗСУ на $6 млрд - Politico

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:39

США завершують підготовку одного з найбільших на сьогодні пакетів військової допомоги для України та готуються підписати контракти на постачання зброї та обладнання для Збройних сил України на суму до 6 мільярдів доларів. Про це пише Politico з посилан...