Третя влада близька до паралічу: В Україні масово звільняються судді – глава ВККС

Передчуття розслідувань та покарань, котрі анонсовані в ході реформи, спонукають явно "замазаних" служителів Феміди втікати на почесну пенсію.

На сьогодні у двохстах українських судах і апеляційних судах залишилося працювати менше 50% суддів. Про це повідомив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков. За його словами, окремі суди навіть припинили своє функціонування через відсутність суддів, передають Патріоти Україниз посиланням на ZN.UA.

Як стало відомо, з червня до кінця вересня минулого року з судової системи за власним бажанням звільнилися 1600 людей, чого в історії України раніше не було ніколи.

Козьяков зауважив, що багато з них втомилися від постійного психологічного тиску і звинувачень. Багато взяли рішення про відхід після червневого рішення КСУ, який повернув пільги і гарантії при звільненні суддів у відставку за власним бажанням. У той же час, багатьох налякало кваліфікаційне оцінювання.

Окрім того велика кількість суддів просто не захотіли розголошувати свій майновий стан.

"Серед тих, хто пішов, було чимало професіоналів, порядних людей. Тепер приблизно в 200 судах залишилося менше 50% суддів. Аналогічна арифметика - в апеляційних судах. Існують десятки судів, де один, максимум два судді. Є місця, де суди не функціонують через відсутність суддів як таких.

У курортному Яремче, наприклад. І в цих місцях держава не виконує конституційну функцію зі здійснення правосуддя. Погіршується якість прийнятих судових рішень, подовжуються терміни розгляду справ", - додав він.

За словами глави ВККС, сьогодні про очищення судової влади майже ніхто не говорить, оскільки суддівський корпус скоротився на третину.

"А ось з оновленням судової влади буде куди складніше. На підготовку судді піде 22-24 місяці", - заявив він.

"Намагаємося робити те, що треба": Комбриг назвав цілі росіян на Бахмутському напрямку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:30

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", полковник ЗСУ Павло Паліса розповів в інтерв'ю "Суспільному", що на околицях Бахмута противник намагається наростити зусилля в смузі оборони бригади й також по сусідах - з метою прорвати оборон...

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...