Труп як свідок: До досьє на Трампа міг буті дочетній помічник глави "Роснафті", - ЗМІ

Помічник глави "Роснафти" Ігоря Сечина Олег Еровінкін міг брати участь у складанні досьє на нового президента США Дональда Трампа, що могло стати однією з причин смерті російського втікача

Олег Еровінкін забагато знав про "кримлівську кухню"Колишній співробітник КДБ і ФСБ Олег Еровінкін був знайдений мертвим у своїй машині 26 грудня минулого року при загадкових обставинах, нагадують Патріоти України. Небізчик був ключовим помічником Ігоря Сечина, колишнього віце-прем'єра РФ, а наразі глави "Роснафти", який неодноразово згадується в матеріалах досьє повідомляє британська The Telegraph.

"Еровінкіна називали сполучною ланкою між Сечиним і президентом Росії Володимиром Путіним. Стіл (екс-співробітник британської розвідки MІ6 Крістофер Стіл. - Ред.) пише у звіті для розвідки від 19 липня 2016 року, що він має джерело, близьке до Сечина, яке розкрило ймовірні зв'язки між членами команди Трампа та Москвою", - йдеться в публікації.

Смерть Еровінкіна викликала спекуляції про те, що вона нібито пов'язана з досьє Стіла, яке було оприлюднено на початку цього місяця.

Російське ЗМІ повідомили, що тіло Еровінкіна "знайшли в чорному "Лексусі"... Розпочали масштабне розслідування. Тіло відправили в морг ФСБ".

Жодна причина смерті не була підтверджена, і ФСБ продовжує розслідування. Пізніше російська влада оголосила, що Еровінкін помер від серцевого нападу. ЗМІ припускають, що його смерть була результатом нечесної гри, зазначає видання.

Болгарський експерт з питань загроз, пов'язаних з Росією, і співробітник Billingcat Христо Грозев вважає Еровінкіна основним джерелом, яке Стіл згадував у своєму досьє.

"Інсайдери по черзі описали мені Еровінкіна як скарбника Сечина і посередника між Путіним і Сечиним... У мене немає сумнівів у тому, що на момент його смерті Володимир Путін мав на столі досьє Стіла на Трампа. Він, імовірно, знав, чи грунтується це досьє на фактах або на вигадках", - написав він у своєму блозі.

"Як би там не було, Путін мав мотив шукати - і знайшов "крота"... Він мав зробити висновок, що Еровінкін був щонайменше зацікавленою особою", - зазначив грози.

Водночас експерт щодо російських спецслужб Марк Галеотті зі скептицизмом ставиться до цієї теорії: "Як правило, такі люди, як генерал Еровінкін, не вмирають, як показують у трилерах".

Нагадаємо, що напередодні телеканал CNN повідомив, що у двохсторінковому додатку до доповіді розвідки США про "втручання" Росії в процес виборів президента спецслужба також представила засекречені документи, згідно з якими у російських спецслужб є компромат на Трампа. Він включає як особисті дані, так і фінансову документацію. Крім того, видання Buzzfeed опублікувало 35-сторінкову доповідь із нібито зібраним російськими спецслужбами компроматом на обраного президента США. Трамп назвав доповідь фейком, а його публікацію - "політичним полюванням на відьом".

У своїй публікації видання BuzzFeed згадувало, що автором документа вважають колишнього співробітника британської розвідки, але його ім'я не називалося. BBC змогла з'ясувати, що йдеться, найімовірніше, про Крістофера Стіла. За даними ЗМІ, Стіл передав документ незалежній організації, яка намагалася перешкодити обранню Трампа.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...