Підписання Томосу для України: Пряма трансляція з богослужіння Вселенського патріарха (відео, доповнюється)

5 і 6 січня відбудеться епохальна подія в історії України: вперше за свою 1000-літню історію Українська православна церква здобуде абсолютну незалежність.

Отримання Томосу українським православ'ям припинить 333-річну анексію української церкви Московською державою, однак і здійснили віковічну мрію Русі-України. Отримати автокефалію для нашої землі намагалися великі князі київські Ярослав Мудрий з митрополитом Іларіоном у 11 сторіччі і Ізяслав Мстиславич з митрополитом Климом Смолятичем у 12 столітті, нагадують Патріоти України.

5 січня у Стамбулі відбулося підписання томоса про Автокефалію Православної Церкви в Україні.

Документ підписав вселенський патріарх Варфоломій у патріаршому храмі Святого Георгія на території Вселенського патріархату.

Перед підписанням відбулася молитва українською мовою – усі присутні мали змогу прослухати тропар у виконанні делегації, єпископату і духовенства з України.

Також молитву прочитав Варфоломій. Потім розгорнули сувій з томосом, виконаний на пергаменті, і Варфоломій підписав його.

Вручення підписаного томосу предстоятелю УПЦ митрополиту Епіфанію відбудеться вранці 6 січня.

Вранці 5 січня у патріаршому храмі Святого Георгія на території Вселенського патріархату відбувся короткий спільний молебень за участю предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія.

На службі була присутня українська делегація у складі президента Петра Порошенко з дружиною, спікера Верховної Ради Андрія Парубія, очільників кількох міністерств та екс-президента Віктора Ющенка.

Церемонію підписання і молитва в Патріаршому храмі Святого Георгія Константинополя (Стамбула).

Після підписання Томосу для Православної Церкви України Вселенським Патріархом Варфоломієм у Стамбулі президент України Петро Порошенко подякував Вселенському патріарху та звернувся із промовою. Далі повний текст звернення:

"Ваше всесвятосте, ваше блаженство, ваше високопреосвященство, ваше преосвященство, шановні пані і панове, дорогі українці, які сьогодні в цьому залі, які дивляться нас зараз в Україні, які дивляться нас по всьому світові, які тисячі років чекали цієї події. Слава Богу! Бо без Божої волі ця подія була би неможливою. Велика подяка його всесвятості, Вселенському патріарху Варфоломію за його віру.

Ваше всесвятосте, ці оплески зараз лунають по всьому світові. Дякую вам за вашу віру, за вашу любов до України, за вашу молитву за Україну та український народ, за вашу мужність, яку ви демонструєте все життя. А особливо – починаючи з великого понеділка, першого дня після Великодня 2018 року, коли стало відомо, що ми розпочали публічний процес надання автокефалії Православній церкві України.

Я хочу подякувати Святійшому синоду, Собору Вселенського патріархату. Я хочу подякувати кожного ієрарха, який поставив підпис у зверненні до Вселенського патріарха щодо надання автокефалії. Я хочу подякувати Верховну Раду і її голову Андрія Парубія та кожного депутата, який проголосував за підтримку звернення президента до Вселенського патріарха щодо надання автокефалії українській церкві.

Але головне – я хочу подякувати мільйонам українців по всьому світові, які відгукнулися на заклик молитися, щоб церква відбулась. Вашими молитвами це стало можливим. Я хочу подякувати поколінням українців, які мріяли. І ви ж самі обираєте: чи це 1030 років, чи 332 роки, чи 100 років тому. Але нарешті Господь послав нам Православну церкву України. І я хочу приєднатися до слів подяки його високопреосвященствам і патріаршим екзархам.

Ваше блаженство, після того, як золоті чорнила його всесвятості лягли на текст Томосу, завтра, після отримання або після вручення Томосу ви, базуючись на рішеннях Об’єднуючого собору, у велику дату 15 грудня, ви стаєте автокефальною Православною церквою України, визнаної світовим православ’ям. Церкві, яка демонструє любов, яка забезпечує єдність держави. Благаю вас і молюся, щоб церква продовжувала об’єднувати Україну любов’ю і молитвою. І вітаю вас, ваше блаженство, з тією величезною місією, яку українці чекали багато поколінь, яка зараз лягла на ваші плечі.

Ще раз наголошую, що ми будемо діяти виключно любов’ю і вірою. Я, читаючи передмову книги його всесвятості, знайшов цікаві слова: "Війна в ім’я релігії є війна проти релігії". Я дуже поділяю ваші слова, ваше всесвятосте. І хочу сказати, що саме любов’ю і молитвою зараз об’єднується Україна. Це великий день, велика подяка всім, хто долучився до цього. Ще раз слова великої подяки від імені українського народу, від імені нашої нації, ваше всесвятосте, за цю величезну справу, яку ви зробили.

І серед 15 зірок автокефальних православних церков зараз з’явилася українська зірочка. Це дуже важливо. І багато років ми чекали, щоб в цьому храмі святого Георгія Побідоносця ми почули молитву українською мовою. Ми дуже довго до цього йшли. Я всіх з цим вітаю, дорогі українці. Це історична подія. Це великий день сьогодні. І впевнений, що він назавжди ввійде в історію.

Ваше всесвятосте, велика вам подяка, велика і щира молитва всіх українців за матір-церкву. Ми, хочу наголосити, чекаємо вас в Україні і чекаємо з нетерпіння. Дякую".

Президент України також подякував і українцям по всьому світу, які відгукнулися на заклик молитися про створення ПЦУ.

"Я хочу подякувати мільйонам українців по всьому світу, які відгукнулися на заклик молитися, щоб церква відбулась. Вашими молитвами це стало можливим. Я хочу подякувати поколінням українців, які мріяли… І ви ж самі обираєте чи це 1030 років, чи 332 роки, чи 100 років тому… Але, нарешті, Господь послав нам Православну церкву України", - сказав Порошенко.


Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...