Турецький геополітичний півмісяць: Анкара наносить удар по інтересах Москви в Закавказзі та Середній Азії

Туреччина формує тюркську коаліцію з колишніх країн СНД.

Ілюстрація:http://www.dialog.ua/

Чотири тюркських народності згодні зміцнювати солідарність для підвищення економічного і політичного співробітництва, а так само домовилися про розробку спільної програми для того, щоб на тлі Євразії зійшла нова політична й економічна зірка. Виступаючи на другому засіданні зовнішньополітичних дослідницьких центрів Ради в Стамбулі в понеділок, Раміль Гасанов, Генеральний секретар Тюркської Ради сказав, що важливе значення має розвиток регіонального співробітництва між державами-членами союзу. Про це пише видання Диалог, інформують Патріоти України.

"Сьогодні, члени Тюркської ради - Азербайджан, Казахстан, Киргизстан і Туреччина - виявили сприятливий клімат для зміцнення солідарності та існуючого економічного і політичного співробітництва між тюркськими країнами," - сказав Гасанов.

Заявивши, що рада зосереджена на підтриманні миру і стабільності в регіоні, а також сприянню співробітництва та координації, Гасанов додав наступне:

"З моменту свого створення в 2009 році, рада зробила значний прогрес у сприянні зміцнення відносин між тюркськими державами".

Алі Ресул Усул, голова Центру стратегічних досліджень (SAM) при Міністерстві закордонних справ Туреччини, заявив, що нинішні глобальні економічні та політичні кризи вимагають тісної співпраці між країнами тюркського світу.

"Я сподіваюся, що сьогодні ми намітили плани у середній і довгостроковій перспективах," сказав Ресул, вказавши, що Тюркська рада є "доброю організацією". Також Ресул зазначив, що "структура Ради зосереджена на створенні сильної Євразії в мирі та злагоді".

Недавні економічні та політичні події, які відбулися в світі, також вплинули на тюркський регіон. "Усвідомлення потенціалу розвитку регіонального співробітництва між тюркськими державами, особливо в економічній сфері, має життєво важливе значення," сказав Ресул.

Востаннє члени Ради зустрічалися 10-11 вересня минулого року в столиці Казахстану Астані.

Ймовірно, разом із F-16: Колм України може отримати нові системи Patriot

субота, 4 травень 2024, 11:56

Близько 70 українських військовослужбовців вирушили до Німеччини, щоб пройти півторамісячний курс навчання на зенітних ракетних комплексах Patriot. Очікується, що ці системи ППО прибудуть на поле бою в Україну вже наприкінці червня. На Заході прогнозую...

Атаки на Україну посиляться? Китай будує у РФ завод із виробництва дронів

субота, 4 травень 2024, 11:49

У Краснодарі планують випускати безпілотники JT40, які здатні нести 60 кг корисного навантаження і вести спостереження за об'єктами, передають Патріоти України. Як пише видання CNews, компанія Jitian lntelligent Equipment (Китай) має намір побудувати ...