У Держдепі США закликали Кремль скасувати псевдовибори, які РФ організовує на Донбасі

В американському відомстві наголосили, що Україна робить "сміливі кроки на шляху до миру", тоді як Росія Мінських угод не виконує.

Речниця Держдепу США Хізер Нойєрт. Фото:Газета "День"

Продовження Верховною Радою строку дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу демонструє прихильність України до мирного врегулювання конфлікту і реалізації Мінських угод. Про це йдеться в заяві представника Державного департаменту США Хізер Нойєрт, передають Патріоти України.

У відомстві привітали рішення українського парламенту. У Держдепі наголосили, що Україна робить "сміливі кроки на шляху до миру", тоді як Росія Мінських угод не виконує.

"Москва повинна ввести повне і всеосяжне припинення вогню і скасувати незаконні, фіктивні вибори, які вона організовує на підконтрольних Росії територіях Східної України", – ідеться в заяві. У Держдепі додали, що США і далі підтримують зусилля Франції та Німеччини в межах нормандського формату і, як і раніше, відкриті для діалогу з Москвою про відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Строк дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу закінчувався 10 жовтня 2018 року. 4 жовтня Рада продовжила його до 31 грудня 2019 року. Цей документ діє з 18 жовтня 2014 року, проте чинності набула тільки його перша стаття.

Водночас інші статті закону не діють: про амністію та недопущення кримінального переслідування учасників подій на Донбасі; про право мовного самовизначення жителів Донбасу і можливість використання російської мови в органах державної влади і місцевого самоврядування; про участь органів місцевого самоврядування у призначенні керівників органів прокуратури і судів; про можливість укладення з органами місцевого самоврядування угод про економічний, соціальний і культурний розвиток окремих районів; про особливу державну підтримку з відновлення промисловості та інфраструктури; розвиток транскордонного співробітництва окремих районів із Росією; про створення загонів народної міліції в окремих районах тощо.

Законом визначено, що ці положення почнуть діяти з дня набрання повноважень органами місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу, обраних на позачергових виборах, проведених згідно із законодавством України. Україна наполягає, що вибори на не підконтрольній Києву частині Донецької та Луганської областей мають відбуватися за українським законодавством, після виведення російських військових і озброєння, а також узяття під контроль українською стороною свого кордону, в іншому разі їх буде визнано грубим порушенням Мінських угод.

Із цими умовами не погоджуються сепаратисти і Росія, вимагаючи насамперед амністії для бойовиків. Після вбивства в окупованому Донецьку ватажка "ДНР" Олександра Захарченка бойовики "ЛНР" і "ДНР" оголосили про намір провести вибори 11 листопада 2018 року. Українська сторона засудила таку ідею, заявивши, що вибори на окупованому Донбасі суперечать Мінським угодам.

Джерело: Гордон

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...

Росія планує зірвати Глобальний саміт миру в Швейцарії – Зеленський

середа, 24 квітень 2024, 19:55

Росія має конкретний план для зриву Глобального саміту миру, який має відбутися у Швейцарії. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками держав-партнерів і міжнародних організацій, які працюють в Україні, передають Па...