"У меня нет желания быть ширмой": Абромавічус детально пояснив причини своєї відставки (відео)

Міністр запевнив, що не готовий працювати на політичні інтереси окремих груп.

Абромавічус. Фото: ЖЖ

Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус заявив про намір подати у відставку. Про це глава Мінекономрозвитку заявив 3 лютого в ході брифінгу "Пріоритети приватизації та реформи держпідприємств в 2016 році", повідомляють Патріоти України.

"Сьогодні я прийняв рішення подати у відставку з посади міністра економічного розвитку і торгівлі України. І ось чому. Причина - різка активізація блокування будь-яких системних і важливих реформ. Це вже не просто відсутність підтримки або політичної волі. Це активні дії, спрямовані на те, щоб паралізувати нашу реформаторську роботу від несподіваного зняття охорони міністра і його сім'ї - до нав'язування під все більшим тиском сумнівних осіб у мою команду і на ключові посади в держпідприємствах "- сказав він.

"У мене і моєї команди немає бажання бути ширмою для відвертої корупції чи підконтрольними маріонетками для тих, хто хоче в стилі старої влади встановити контроль над державними грошима. Я не хочу їздити в Давос, розповідати їм про наші успіхи, в той час як за нашою спиною вирішуються якісь питання в інтересах окремих людей", - сказав міністр.

"Ці люди мають імена. І одне з цих імен я вам зараз озвучу. Це Ігор Кононенко. Будучи представником політичної сили, яка висунула мене на посаду міністра, останнім часом він зробив дуже багато, щоб блокувати мою роботу і роботу міністерств", - заявив він.

За словами Абромавічуса, Кононенко протягом року лобіював своїх людей на посаду гендиректора компанії "Укрхімтрансаміак", в якій мав свої інтереси. Крім того, за словами міністра, підконтрольний Кононенко депутат від БПП лобіював своїх людей в "Укрзовнішінформ", підприємство порошкової металургії, Агентство акредитації України і кілька інших підприємств. "Кульмінацією цього кадрового свавілля і бажання повного підпорядкування потоків стало бажання мати свого зама в Міністерстві економіки, що відповідає за "Нафтогаз" та інші державні підприємства", - додав він.

Ігор Кононенко різко відреагував на слова міністра. Перший заступник фракції навал заяву Абромавічюса спробою перекласти відповідальність за власні провали в роботі. "Я вважаю, що це емоційна заява пана Абромавічуса. Є й позитив у його роботі на посаді міністра, але є й негатив. Я думаю, що це пов'язано з моїм коментарем - причому це не мій виступ був, а депутатів нашої фракції - з виразом невдоволення його роботою на останньому засіданні фракції, яке я прокоментував після засідання. Це така емоційна реакція. Я думаю, що міністри повинні відповідати за те, що вони зробили, або не зробили, а не перекладати це на парламент", - сказав Кононенко.

Кононенко також повідомив, що в парламентській фракції БПП обговорюють кандидатуру замглави Адміністрації президента Віталія Ковальчука на посаду першого віце-прем'єра - міністра економіки. Варто відзначити, що в парламентській фракції БПП сумніваються, що Верховна Рада проголосує за відставку Айварас Абромавічус з поста міністра економічного розвитку і торгівлі. У свою чергу народний депутат з прем'єрської фракції "Народний фронт" Антон Геращенко заявив, що буде переконувати своїх колег по фракції не голосувати за відставку Абромавічуса.

Боєприпаси для України: В Чехії відповіли, скільки наразі зібрано коштів на снаряди для ЗСУ і скільки ще прагнуть зібрати цьогоріч

середа, 8 травень 2024, 4:15

До ініціативи Чехії щодо снарядів приєднались вже два десятки країн з Європейського союзу й НАТО. Кошти на близько 500 тисяч артилерійських снарядів для України вже зібрані нині в межах чеської ініціативи. Про це розповів міністр закордонних справ Чехі...

Завітали в гості ATACMS: В окупованому Луганську грандіозна пожежа (відео)

середа, 8 травень 2024, 1:45

Увечері у вівторок, 7 травня серія вибухів пролунала в окупованому Луганську. За попередніми даними там спалахнула нафтобаза. Про це повідомляють у соцмережах та росЗМІ із посиланням на окупаційну владу. . "Декілька вибухів пролунало в Луганську. У мі...