У Саакашвілі це поки що не коментують: В АП розглядали варіант видачі екс-голови Одещини на запит Грузії - джерело

КК України передбачає, що громадяни України та особи без громадянства, що постійно проживають в Україні, які вчинили злочин поза межами України, не можуть бути видані іноземній державі для притягнення до кримінальної відповідальності.

Міхеїл Саакашвілі. Фото:Експрес

В оточенні президента розглядали різні варіанти того, як позбутися екс-керівника Одеської області Міхеїла Саакашвілі. Серед них – і можлива видача Саакашвілі грузинській стороні на запит. Про це Українській правді повідомили співрозмовники в оточенні керівництва АП зазначають Патріоти України.

За словами співрозмовника, спочатку розглядався варіант позбавлення Сакашвілі громадянства України, але потім виявилося, що це практично неможливо (Україна за міжнародними зобов'язаннями не може позбавити громадянства особу, у якої немає громадянства іншої країни, Саакашвілі, як відомо, позбавили громадянства Грузії - ред).

Тому виник ще один варіант "позбутися Саакашвілі" - видати його на запит грузинської сторони. До цього часу Генеральна прокуратура України відмовляла Грузії у видачі Саакашвілі.

"Є люди в оточенні президента, які ненавидять Саакашвілі та зараз роблять усе можливе, аби його в країні не було. Але й президенту є на що ображатися – він не виконав деякі обіцянки, – пояснює співрозмовник. – Я не знаю чи наважаться вони на це, але цей варіант дійсно розглядався".

За словами іншого співрозмовника з АП, у Саакашвілі і Порошенка була домовленість про "ненапад" до виборів у Грузії.

Видання звернулося за коментарем до прес-служби Саакашвілі. Там поки не дають жодних коментарів з цього приводу, але пообіцяли зробити заяву на цю тему пізніше.

Водночас Кримінальний кодекс України, розділ ІІ, ст.10 п.1 передбачає, що громадяни України та особи без громадянства, що постійно проживають в Україні, які вчинили злочин поза межами України, не можуть бути видані іноземній державі для притягнення до кримінальної відповідальності та віддання до суду.

Як відомо, на парламентських виборах в Грузії, які пройшли у жовтні, партія "Єдиний національний рух", заснована Саакашвілі, не отримала бажаного результату, це стало ясно вже в першому турі виборів. Як результат, Саакашвілі закликав бойкотувати вибори, а його дружина відмовилася продовжити боротьбу за місце в парламенті.

7 листопада Саакашвілі оголосив про свою відставку з посади голови Одеської ОДА, звинувативши президента і його оточення в корупції.

Мстився державі за "образу": СБУ затримала одесита, підозрюваного в коригуванні ударів по будівлях Служби безпеки і прокуратури

середа, 24 квітень 2024, 13:44

Служба безпеки України затримала жителя Одеси, підозрюваного в підготовці серії ракетно-дронових ударів по місту. Про це 24 квітня в Telegram повідомила пресслужба СБУ, передають Патріоти України. . "Серед координат, які він передавав рашистам, було ...

Суд конфіскував п'ять літаків і не тільки у колаборанта Балицького

середа, 24 квітень 2024, 13:33

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) стягнув у дохід держави активи зрадника і голови окупаційної адміністрації Запорізької області Євгена Балицького та його родичів. Про це суд повідомив у середу, 24 квітня, передають Патріоти України. "Колегія суддів Вищ...