"У зовнішній політиці нелогічнішого вчинку нашої влади я за останній час і пригадати не можу", - екс-посол України в США про "список Йованович"

За словами Костянтина Грищенка, через цей інцидент у разі переобрання на другий строк у президента України Петра Порошенка будуть серйозні проблеми з Вашингтоном.

Костянтин Грищенко. Фото: Факти.

Заяву генерального прокурора України Юрія Луценка про передання йому послом Сполучених Штатів Марі Йованович списку осіб, стосовно яких не можна проводити розслідування, – це найнелогічніший вчинок української влади у зовнішній політиці за останній час. Таку думку в коментарі ЗМІ висловив екс-глава Міністерства закордонних справ України, колишній посол України у США Костянтин Грищенко, передають Патріоти України.

"Дипломатична практика містить як офіційні повідомлення, наприклад, ноти, так і певні побажання, рекомендації, думки в особистих бесідах. У принципі, у непублічних розмовах, зміст яких не потрапляє до ЗМІ, можуть обговорювати різні питання. Зокрема й те, про що заявив генпрокурор. Однак це не означає, що ці побажання варто приймати і тим більше виконувати. І вже точно, через два роки, не варто їх розголошувати. Для цього й існують канали спілкування, де, з огляду на все, чинна українська влада в особі генпрокурора вважала за припустиме вести таку розмову.

В іншому разі Луценко просто сказав би: нам нема про що тут говорити – ви втручаєтеся в наші внутрішні справи. Тобто потрібно було відразу послу вказати місце, якщо такі розмови для тебе неприйнятні. Але не через два роки піднімати цю тему, намагаючись вплинути на ставлення Вашингтона до власного посла", – сказав співрозмовник.

За його словами, через цей інцидент у разі переобрання на другий строк у президента України Петра Порошенка будуть серйозні проблеми з Вашингтоном. "Чомусь у чинної влади негативне ставлення до нинішнього посла США. Намагання її дискредитувати та створити умови для дострокового відкликання ґрунтуються на помилкових уявленнях того, як ухвалюють рішення у Вашингтоні. Хтось із трикутника "президент України – генпрокурор – посол США" мав би пояснити, що така ситуація може ускладнити наші відносини зі стратегічним партнером.

У зовнішній політиці нелогічнішого, м'яко кажучи, вчинку я за останній час і пригадати не можу. Багато різного бувало, але щоб таке... Думаю, подальші відносини України та США залежать від того, хто в нас переможе на президентських виборах. Цей інцидент може бути розцінено як невдалий останній "вихлоп" нинішньої влади. Або ж, якщо нинішній президент переобереться, у нього будуть серйозні проблеми зі США. Тобто наслідки події залежатимуть від того, хто стане президентом", – підкреслив Грищенко.

Джерело: Гордон

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...