Україна пропонує Росії провести обмін полоненими: Оприлюднено важливі деталі

Українська сторона ініціює проведення 27 грудня відеоконференції гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі, де запропонує провести звільнення утримуваних осіб в форматі "22-22" та "72-19" 5 січня. Про це на сторінці в Facebook написала перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко після наради за участю представника України в ТКГ Євгена Марчука і членів гуманітарної підгрупи, повідомляють Патріоти України.

«За результатами наради вийшли на ОБСЄ з ініціативою провести 27 грудня відеоконференцію гуманітарної групи, на якій ще раз обговорити питання звільнення заручників і політв‘язнів»,- повідомила політик.

Також вона зауважила, що українська сторона надіслала ОБСЄ чергову пропозицію. «Ми уважно проаналізували всі списки і готові помилувати та передати ОРДЛО 72 сепаратистів в обмін на 19 заручників на окупованих територіях. Україна готова до більш широкого компромісу – заради звільнення наших хлопців – і на практиці це демонструє. Також ми готові негайно передати РФ 22 їх громадян, затриманих і засуджених в Україні», - підкреслила Геращенко.

«Нещодавно в одній з колоній помер один росіянин, який був в списку 23 тих, кого Україна вже давно була готова передати РФ. Ця людина вже давно могла бути вдома…., але РФ відмовилася забирати своїх громадян. Ми закликаємо російську сторону переглянути свою позицію щодо своїх громадян і забрати їх, в обмін передати України 22 політв‘язнів Кремля», - вкотре наголосила народний депутат.

Крім того, Геращенко зауважила: «Ми висловлюємо великий жаль, що через відмову РФ і ОРДЛО, зірвалося запропоноване українською стороною звільнення заручників на 27 грудня. Але не опускаємо руки, пропонуємо ОБСЄ зібрати всі сторони, і 27 на відеоконференції обговорити нові ініціативи. Ми пропонуємо провести звільнення утримуваних в форматі 22-22 і 72-19 5 січня, аби 150 людей зустрічали Різдво вдома, могли піти з родинами в церкву і помолитися за мир».

Політик повідомила, що відповідні листи з пропозицією відеоконференції гуманітарної групи 27 грудня вже направлені на ОБСЄ. «Нагадаю, що в цей день відбудеться відеоконференція безпекової групи. Було б чудово – домовитися і про звільнення, і про режим тиші.

Представник України в ТКГ Євген Марчук висловив готовність доєднатися до роботи двох груп, аби разом шукати компроміс», - додала вона.

Нагадаємо, 19 грудня за результатами переговорів у Мінську Геращенко заявила, що робоча підгрупа з питань безпеки ТКГ 27 грудня проведе відеоконференцію для узгодження можливості оголошення режиму припинення вогню на сході України у зв'язку з новорічними святами.

«ОБСЄ і Україна запропонували після закінчення режиму воєнного стану, у разі відсутності провокацій з боку РФ і припинення Росією актів агресії, встановити сталий режим тиші на Донбасі до новорічних і різдвяних свят. 27 грудня відбудеться скайп-конференція безпекової підгрупи, на якій обговорять безпекову ситуацію, остаточну можливу дату перемир'я», - зазначила Геращенко.

Відповідав за управління майном та медичне забезпечення: Заступник Шойгу попався на хабарі

вівторок, 23 квітень 2024, 22:55

Затримано заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова - його підозрюють в отриманні хабаря. Про це з посиланням на Слідчий комітет РФ пишуть російські пабліки і ЗМІ, передають Патріоти України. ТГ-канал Mash пише, що Тимур Іванов відповідав за буд...

"Давайте говорити про це спокійніше": В ОП розповіли, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії

вівторок, 23 квітень 2024, 22:42

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний впродовж кількох тижнів має розпочати роботу на посаді посла у Великій Британії. Про це в ефірі на телеканалі "Київ" у вівторок, 23 квітня, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, передають...