Український парламент схвалив закон про національну безпеку: Що після цього зміниться

Президент України наголосив, що прийнятий документ є кроком на шляху до європейської і євроатлантичної інтеграції.

Рада прийняла "Закон про національну безпеку". Ілюстрація:UkrMedia

Верховна Рада прийняла у другому читанні президентський законопроект "Про національну безпеку України" (№8068). За відповідне рішення на засіданні парламенту 21 червня віддали голоси 248 народних депутатів, при мінімально необхідних 226, зазначають Патріоти України.

Новий документ має замінити чинний закон "Про основи національної безпеки", прийнятий ще у 2003 році.

Зокрема, згідно з нововведеннями, за оборону країни відповідатимуть 15 відомств: Міноборони, СБУ, Державна прикордонна служба, МВС, розвідувальні органи, спецслужба транспорту, міграційна служба, ДСНС, служба спецзв'язку та захисту інформації та інші.

Керуватиме сферою нацбезпеки президент, він же - Верховний головнокомандувач. Міністр оборони не буде військовим - його призначатиме Рада за поданням президента з-поміж цивільних осіб. Перший заступник та заступники міністра також повинні будуть призначатися з-поміж цивільних осіб.

Також пропонується розмежувати посади начальника Генерального штабу і Головнокомандувача Збройних сил. Головнокомандувач, згідно з нововведенням, є найвищим військовим посадовцем у Збройних силах, він призначається на посаду і звільняється президентом.

Також у законі передбачена наявність парламентського контролю за діяльністю СБУ. Саме відсутність цього пункту в первісному документі не сподобалося ЄС і НАТО.

Крім того, згідно з документом, національні інтереси України об'єднані у три великі групи:

- державний суверенітет і територіальна цілісність;

- розвиток економіки, громадянського суспільства, зростання рівня і якості життя населення;

- інтеграція в ЄС і членство в НАТО.

Президент України Петро Порошенко розповів про важливість прийняття закону про нацбезпеку. За словами глави держави, він є кроком на шляху до європейської і євроатлантичної інтеграції.

У свою чергу, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов підтримав думку президента щодо членства в НАТО.

"Закон визначає натівські та європейські параметри для національного сектора безпеки і оборони. Він визначає структуру, функції, систему керування, систему стратегічного планування, а також багаторівневу систему контролю", - зазначив він.

Турчинов додав, що цей закон ставить основні параметри переходу всіх складових сектору безпеки до стандартів НАТО.

"Принципово важливо, що рішення щодо схвалення цього закону відбулося напередодні Брюссельського саміту НАТО, до участі в якому запрошено українську делегацію на чолі з президентом України", - сказав секретар РНБО.

Джерело: Обозреватель

Перетворили на брухт: Бійці ЗСУ знищили російський танк із "Джавеліна" (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 17:44

Бійці з 53-ї окремої механізованої бригади ім. князя Володимира Мономаха успішно ліквідували ворожий танк за допомогою системи "Джавелін". Про це повідомляє прес-служба Генерального штабу ЗСУ, передають Патріоти України. . На відеозаписі, опубліковано...

Намагалася вплинути на Європарламент: У Польщі викрили шпигунську мережу Росії

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:50

Сайт Voice of Europe, який просуває російську пропаганду, країна-агресор Росія використовувала, зокрема, для послаблення позицій Польщі в Європейському союзі. Про це повідомив "Радіо Свобода" речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Яцек ...