Українці мають знати: Хто з нардепів не голосував за ЄС і НАТО у Конституції (список)

За результатами поіменного голосування «проти» висловилися три позафракційні депутати та весь Опоблок

Сьогодні народні депутати ухвалили у першому розгляді законопроект №9037 - про внесення змін до Основного закону щодо незворотності курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію. Так, сьогодні за відповідне рішення висловились 311 парламентарів, проти - 21, зазначають Патріоти України.

За підтримку проголосувало 124 членів БПП (всього у фракції 135 депутатів), 73 – з "Народного фронту" (всього 81), 17 - з "Самопомочі" (25), 19 - з Радикальної партії (21), 18 - з "Батьківщини" (20), 14 - з "Волі народу" (19), 13 - з "Відродження" (24) та 33 з 57 позафракційних.

Так, за результатами поіменного голосування, опублікованими на сайті Верховної Ради, «проти» висловилися три позафракційні парламентарі - Юрій Бойко, Яков Безбах, Сергій Дунаєв, а також 18 нардепів з Опоблоку.

Як відомо, за процедурою зміни до Конституції парламент повинен схвалювати двічі. Перший раз достатньо 226 голосів. Друге ж голосування має здійснювати наступна сесія Верховної Ради і для ухвалення документу знадобиться не менше 300 голосів.

Законопроект №9037 «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському союзі та в Організації Північноатлантичного договору)» закріплює європейський та євроатлантичний курс України в преамбулі Конституції та в статтях 85, 102 та 116, які визначають сферу відповідальності президента, Кабінету міністрів та Верховної Ради.

До статті 85 додається, що до повноважень Верховної Ради належить «визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському союзі та в Організації Північноатлантичного договору».

Статтю 102 пропонується доповнити положенням, що «Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському союзі та в Організації Північноатлантичного договору».


У преамбулі ж зазначається підтвердження європейської ідентичності українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...