Україну змусили втрутитися в хід президентської гонки в США, - Financial Times

Перспектива лідерства в США Дональда Трампа не подобається українським політикам.

Українські політики намагають підірвати рейтинг Дональда Трампа. Фото: ЕРА.

Українські політики намагаються послабити позиції кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа, пишуть Патріоти України з посиланням на Financial Times.

Як зазначається, перспектива лідерства Трампа, який висловлюється позитивно про Росію і її президента Володимира Путіна, змусила політичне керівництво Києва зробити те, чого воно не робило ніколи раніше: побічно втрутитися в американські вибори.

Так, колишній журналіст, а нині депутат Верховної Ради Сергій Лещенко оприлюднив документи, які свідчать про те, що глава передвиборного штабу Трампа Пол Манафорт отримував мільйони доларів неофіційних платежів під час роботи на екс-президента України Віктора Януковича. В результаті цього скандалу Манафорт змушений був звільнитися.

Однак і Лещенко, і інші політичні діячі в Києві говорять, що будуть продовжувати свої зусилля з ослаблення позицій Трампа. Їх тривога посилилася після недавньої заяви мільярдера про можливість розгляду питання визнання Криму російським. Крім того, Київ обурила інформація про виключення з програми республіканців пункту про надання зброї Україні.

«Президентство Трампа змінило б проукраїнський порядок в американській зовнішній політиці», - заявив Лещенко в інтерв'ю виданню.

Він додав, що його метою було показати не тільки корупційний аспект, а й те, що Трамп є «проросійським кандидатом, який може порушити геополітичну рівновагу в світі».

FT зазначає, що підйом Трампа привів до нового розколу в політичному істеблішменті України. Прозахідний уряд, який прийшов до влади в 2014 році, підтримує кандидата на пост глави Білого дому від Демократичної партії Хілларі Клінтон, що підтвердив і Лещенко. Однак колишні соратники Януковича швидше схиляються до кандидатури Трампа.

Американський політолог Адріан Каратницький заявив, що «це не дивно, що деякі ключові українські політичні діячі залучені до безпрецедентного рівня в спробі послабити позиції Трампа». На думку ряду експертів, якщо кандидат-республіканець програє в листопаді, то можна вважати, що дії Києва зіграли в цьому принаймні невелику роль.

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...