"Вбиває не зброя, а люди, які її використовують": Береза пояснив, чому українців треба озброїти

На думку нардепа, надання права вільно носити зброю зменшило б кількість злочинів в Україні.

Борислав Береза. Фото: eveningkiev.com"Особисто я вважаю, що люди повинні мати право на короткоствольну зброю для самооборони. Ми знаємо, що злочинцям її неважко знайти. Депутатів або тих, хто повернувся з війни, можуть нагородити. А звичайні люди не можуть отримати зброю. Так ось, в Стародавньому Римі говорили: раба від вільної людини відрізняє право на носіння меча", - заявив нардеп Борислав Береза, повідомляють Патріоти України з посиланням на Українську асоціацію власників зброї, і продовжив:

"Давай дивитися правді в очі: злочинець завжди знайде зброю - ніж, сокиру, пістолет, автомат, гранату. Чорний ринок переповнений. Але при такій ситуації кожен добропорядний громадянин повинен мати право на захист. Держава повинна відібрати зброю у злочинців і захистити українців. Якщо вона не може або не хоче це робити, то зобов'язана надати можливість захиститися самим громадянам - дати їм право на зброю.

Чи буде зловмисник використовувати пістолет, знаючи, що може отримати у відповідь, причому з кількох сторін? Навряд чи. Дивись, в Литві та Молдові дали дозвіл. Ми що, весь час чуємо постійну канонаду?"

Разом з тим, нардеп зазначив, що має нагородну зброю від СБУ, але вважає за краще не застосовувати її. Також, він підкреслив, що аргументація про несвоєчасність надання права на зброю через війну з Росією, не є достатньою. Зокрема, депутат навів приклад Ізраїлю.

"Як довго там живе терорист, який дістає стовбур? Частки секунд. Причина проста - у людей є зброя. Тому кількість терактів скорочується. З іншого боку, неправомірне використання зброї в Ізраїлі мінімальне. Тому що люди там розуміють рівень своєї відповідальності. Я вважаю, що українці нічим не гірші за ізраїльтян, молдаван або американців. Вони мають право себе захищати. Інша справа, що ми повинні повністю виписати процедуру, щоб людина, яка отримує зброю, проходила наркологічну, психіатричну експертизи".

На зауваження про те, що при сучасному рівні корупції будь-яку довідку і експертизу можна буде підробити, Береза запропонував посилити відповідальність за корупційні проступки.

"Для цього потрібно садити, а не звільняти тих, кого спіймали на корупції. Повторюся, у людей має бути право на носіння зброї. Мене, наприклад, сильно шокувало те, що сталося в Одеській області, коли двох людей вбили за допомогою сокири. Або, згадай, як божевільний бігав по вулиці і різав людей. Напав на поліцейських - ті його застрелили. А була б зброя у громадян, хтось би раніше це зробив, і ми б не мали стільки потерпілих.

Тому давай чітко говорити: вбиває не зброя, а люди, які ї використовують. Ми говоримо на усвідомлений вибір. Його повинні робити громадяни: хтось купить зброю, хтось - ні. Але ті, хто захоче себе убезпечити, зробить це. Так, у мене є зброя. Але я її не використовую. У якихось депутатів вона теж є, і вони її використовують. Вибір завжди за людиною. Деякі депутати використовують пляшку з водою або кулаки. Проблема в тому, що ми поділяємо суспільство, в тому числі, і такими речами. Це неправильно", - резюмував нардеп.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...