"Велика духовна сила, яка сильніша за зброю": Філарет розповів про значення Томосу для держави та громадян

Коли у 20 столітті утворилася Українська Народна Республіка, потім разом із нею - автокефальна православна церква, то знищивши цю церкву, радянська влада знищила потім і УНР.

Патріарх Філарет. Ілюстрація: УНІАН.

Єдина православна церква в Україні будуватиме діяльність на українських звичаях. Про це сказав почесний патріарх Православної Церкви України Філарет, передають Патріоти України.

"Для церкви дає те (томос. - ред.), що вона буде своє життя і діяльність будувати на українських звичаях, традиції. Буде звершувати богослужіння українською мовою, зрозумілою. А це має велике значення. Тому що коли людина приходить у храм, чує читання чи то Святого Письма, чи то псалмів, і не розуміє їх, то як вона може молитися? Тепер люди будуть молитися разом з усією церквою", - пояснив він в інтерв'ю телеканалу "Прямий".

Автокефалія має велике значення для держави, продовжив патріарх. "Без української церкви, тобто міцного духовного фундаменту, держава довго проіснувати не зможе. І ми це бачимо на своїй власній історії. Коли у 20 столітті утворилася Українська Народна Республіка, потім разом із нею - автокефальна православна церква, то знищивши цю церкву, радянська влада знищила потім і УНР. Тому нинішні президенти зрозуміли, що поки не буде в Україні своєї незалежної церкви, ми будемо знаходитися у стані: будемо державою чи ні.

Тепер, коли ми стали незалежною державою, наш ворог, північний супротивник, нас не здолає. Тому що є велика духовна сила, яка сильніша за зброю. Ми бачимо на прикладі війні на сході. Зброя спочатку була слабенька. Але дух був сильний. І цей сильний дух не допустив, щоб агресор захопив Донбас. Захопив частину, а далі просунутися не може. Тому що український народ, якого надихає церква на захист своєї Батьківщини, не допускає агресору просуватися далі. Таке значення має автокефалія Української церкви", - сказав Філарет.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...