Великобританія може покарати Кремль за допомогою російських же грошей - Bloomberg

Десятки, чи навіть сотні мільярдів доларів, євро, фунтів російських багатіїв перебувають фактично під "ковпаком" офіційного Лондону

З моменту, як прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей пообіцяла натиснути на корумповані російські еліти після отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля і його доньки, у парламентських дебатах дуже часто звучало одне ім'я - Сергій Магнітський, нагадують Патріоти України.

Цей юрист загинув у російській в'язниці в 2009 році. А його друг і колишній бізнес-партнер Білл Броудер наголосив, що історія Магнітського демонструє, як Британія насправді може вдарити Росію в болюче місце, якщо захоче.
Про це пише Bloomberg, нагадуючи, що колишній менеджер хеджового фонду Броудер, якого Інтерпол відмовився видавати Росії, вже більше десятиліття лобіює в західних урядах ініціативу проведення розслідування відмивання 230 мільйонів доларів, викрадення яких у Москві викрив Магнітський. За його словами, майже всі уряди, з якими він контактував, відкрили кримінальні провадження, окрім британського.
"Британська влада відмовала на наші запити п'ять разів", - сказав Броудер у інтерв'ю після того, як Тереза Мей оголосила про каральні заходи проти Росії, зокрема про видворення 23 російських невикритих шпигунів.
Лондон став улюбленим напрямком для багатих росіян, де вони купують нерухомість, зберігають гроші і відправляють дітей в елітні школи. Деякі найбільші російські компанії котируються на британській біржі і залучають фінансування. Інвестори цього тижня сварилися за бонди "Газпрома" на 750 мільйонів євро.
Все це повинно перетворитися на інструмент, за допомогою якого Британія може завдати болю найближчим друзям Володимира Путіна і його прихильникам в бізнес-колах, попри потенційні втрати для економіки через непердбачуваність виходу країни з Євросоюзу.
На думку Броудера, проблема в тому, що у Мей мало можливостей "продовжувати". Наслідком вагань Британії щодо необхідності виступити проти Москви через 14 таємничих вбивств стала поява середовища безкарності для росіян, які вчиняють злочини на території країни. При цьому, Броудер наголошує, що йдеться як про вбивства, так і про фінансові злочини.
Видання зауважує, що ситуація може змінитися. В січні набули чинності нові юридичні інструменти, які можуть полегшити роботу британських прокурорів у сфері боротьби з відмиванням грошей.
"Ордер щодо багатсьва непоясненого походження" тепер зобов'язує чиновників з низькими зарплатами, але дорогими маєтками у Лондоні, пояснювати суду, що нерухомість була куплена на законно отримані гроші. До цього часу слідчі повинні були зібрати докази того, що активи були придбані завдяки доходу від хабарництва чи іншої незаконної діяльності.
Так звана "Поправка Магнітського" у "Кримінальному і фінансовому акті" Британії дозволяє судам заморожувати активи тих, хто катував чи іншим чином порушував людські права інформаторів. Уряд також запропонував створити реєстр бенефіціарів, які стоять за офшорними підставними компаніями, через які купуються активи у Британії. Старший партнер Peters & Peters Майкл О'Кейн зауважив, що на додачу до своєї жорсткої риторики Мей може викристати антитерористичний закон від 2001 року, щоб арештувати російські активи. Цей закон застосовувався дуже рідко. Але одним з прецедентів було отруєння іншого російського шпигуна - Олександра Литвиненка - радіоактивним полонієм у 2006 році на британській території.
Нагадаємо, що Британія розробляє економічні заходи впливу на багатих росіян, чиї активи знаходяться на туманному Альбіоні.
Раніше повідомлялося, що Британія висилає 23 російських дипломатау зв'язку з отруєнням Скрипаля. Дипломатичних працівників звинуватили в шпигунстві і роботі на російські спецслужби.

Для Кремля це значна втрата: Авіаексперт розповів, скільки в Росії лишилося Ту-22М3, після того, як один з них збила Україна

субота, 20 квітень 2024, 10:54

Заступник Генерального директора компанії із виробництва засобів радіоелектронної боротьби, експерт із авіації Анатолій Храпчинський розповів в інтерв'ю Radio NV, скільки в Росії залишилось бомбардувальників Ту-22М3, після того, як один з них збила Укр...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...