"Війна терактів": Як ФСБ втілює в Україні свою традиційну тактику

Вибухи на окупованому Донбасі та у столиці України йдуть один за одним, і їх мета - створити в суспільстві резонанс зі страху і загрози, дестабілізувати ситуацію , підірвати моральний дух.

В Луганську вибухнуло авто. Фото: Депо.Луганськ оговтується від двох вибухів, які пролунали 7 липня прямо напередодні початку саміту "великої двадцятки" у Німеччині і незадовго після теракту у Києві, коли було підірвано автомобіль з начальником Управління спеціального резерву головного управління розвідки Максимом Шаповалом. Такі співпадіння у воюючій країні не бувають випадковими, пишуть Патріоти України з посиланням на Депо.

Так, наприклад, 4 лютого в центрі Луганська підірвали автомобіль з "начальником управління "народної міліції "ЛНР" Олегом Анащенком, а вже 23 березня у Києві, біля готелю "Прем'єр Палас", вбили екс-депутата Держдуми Росії Дениса Вороненкова, а 31 березня у Маріуполі стався вибух позашляховика, в якому знаходився полковник СБУ, голова обласної контррозвідки Олександр Хараберюш.

Створення видимості війни терактів, напевно, виглядає десь так.

Українська сторона СЦКК ще 25-го червня у своєму повідомлені попереджала, що окупанти можуть вдатися до серйозних провокацій і навіть терористичних актів в населених пунктах на Луганському напрямку, спрямованих проти мирного місцевого населення з метою компрометації та звинувачення в цьому ЗСУ.

Мета - зірвати перемир'я, оголошене на період збору врожаю та привернути увагу до цього під час проведення політичних зустрічей на вищому міжнародному рівні. "До того ж, бойовикам вигідно, щоб ці вибухи сталися саме на території ОРЛО, і щоб постраждалі були мешканцями ОРЛО, бо так легше звинуватити у цьому українські спецслужби з метою створення відповідного фону під час обговорення ситуації на Сході України на саміті G-20", - йдеться у заяві.

Українська сторона СЦКК застерігає, що вибухи в Луганську 7-го липня, можливо, лише початок серії подібних терактів проти мирного населення. Наступні можуть статися протягом найближчих днів. В "ЛНР", як і передбачалося, завели нову-стару пісню про "українську "ДНР", яка не побоюючись підриває усе серед білого дня в центрі міста.

Різноманітні проросійські "експерти" навперебій висувають версії мотивів вибухів.

"Аналізував сьогодні подвійний теракт в центрі Луганська, якийсь дуже не логічний теракт. Якщо ДРГ хотіли підірвати військових, то час на підрив було вибрано вельми невдало, адже в цей проміжок там нікого немає. Нараду проводять значно пізніше. Другий вибух теж влаштували в місці, де малолюдно і зазвичай стоїть одна-дві машини, не більше. Іншими словами ДРГ не ставила за мету завдати великої шкоди мирним жителям і військовим "ЛНР", а швидше за все, таким чином до зустрічі Путіна і Трампа вирішили продемонструвати свою присутність і свої можливості, в разі необхідності, здійснити масові підриви важливих установ міста та посадових осіб", - каже військовий експерт Центру CIGR Володимир Орлов.

Ще один "ватний" спікер - керівник Центру соціологічних досліджень "Особливий статус" Олександр Проценко вважає, що мета була традиційна для терористичних актів - створити в суспільстві резонанс зі страху і загрози, дестабілізувати ситуацію , підірвати моральний дух. "При цьому час, який вибрали організатори вибуху, практично збігся з початком зустрічі на саміті G20 президентів Путіна і Трампа, що виглядає нехай і непрямим фактором, однак має певний символізм", - каже він і, знову ж, таки звинувачує у всьому українську ДРГ.

Проте мешканці Луганська, навіть "ватні" і дуже "ватні", як відома подруга бойовиків Євгенія Кошкіна, не вірять в міфічних "укропів", які вчиняють теракти. У соцмережах можна побачити, що насправді думають про теракти луганчани, які вказують на постановку, згадують фейковий замах на ватажка Ігоря Плотницького і порівнюють ці вибухи з тактикою ФСБ на Росії, коли терактами відволікали та залякували населення.

Точно можна сказати, що тактика залякування населення буде і надалі ширитися завдяки спецслужбам Росії як на окупованому Донбасі, так і в Україні допоки триватиме ця гібридна війна. Цю практику війни терактів ФСБ відпрацювало в російських містах та у Чечні, а тепер втілює її в Україні, маючи два, або навіть три непідконтрольних їй анклава.

Ніхто вже не дивується, що за кожним таким терактом загострюється ситуація на фронті, гинуть військові та обстрілюються населені пункти.

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...