Війна за атом: Експерт про те, як політичні ігри можуть довести до другого Чорнобиля

Бажання завести у високі кабінети своїх людей призводить до того, що на керівні посади у органи, які відповідають за безпеку життя українських громадян, з'являються відверто "ліві" персонажі.

Ілюстрація: www.depo.ua

"Проведення конкурсів на державні посади різних рівнів останнім часом викликає досить багато нарікань у експертному середовищі. Вочевидь, одною з головних причин критики стало призначення кількох досить одіозних персонажів. Так, днями пройшов конкурс на посаду першого заступника голови Державної інспекції ядерного регулювання України, оголошений Кабміном вкінці лютого. Перемогу святкував такий собі Володимир Кошка", - пише Дмитро Писарчук для Депо, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Утім, як стало відомо джерел у кулуарах Верховної Ради, результати викликають велику кількість запитань. По-перше, існує серйозна підозра того, що ця кандидатура обрана за політичною ознакою. По-друге, виникають не менш серйозні питання відносно компетенції цього персонажа. Причому, враховуючи специфіку роботи в останній момент – цей фактор є чи не найголовнішим.

Справа в тому, що Державної інспекції ядерного регулювання (ДІЯР) – це орган, який займається питаннями забезпечення життєдіяльності всієї атомної сфери в Україні. Йдеться не лише про перевірку безпеки роботи наших АЕС. Також ДІЯР займається регулюванням роботи експериментальних реакторів в Україні, а також сховища відпрацьованого ядерного палива.

Утім, згідно з даними біографії Кошки виявилося, що він, хоч і працював в системі Держатомрегулювання, але не мав відповідного рівня кваліфікації у галузі ядерної та радіаційної безпеки. Справа в тому, що він займався лише фіззахистом – себто, питанням охорони та безпеки периметру об'єктів. Іншими словами – парканами та колючими дротами. Це при тому, що інспектори мають опікуватися, в першу чергу, питаннями безпеки роботи реакторів. Парканами, за великим рахунком, може займатися і звичайний спеціаліст з державної чи приватної охорони.

Як би там не було, але претензії почалися під час конкурсу, коли Кошка "випадково" отримав під час вирішення ситуативних завдань питання саме по його профілю – фізичному захисту об'єктів. Утім, за результатами двох турів він відставав від свого конкурента – досвідченого начальника відділення аналізу міцності та надійності ядерних установок Олега Зеленого – на 2 бали. Але після третього раунду, який полягав у банальній співбесіді останній несподівано програв Кошці "аж" на 0,13 балу. Як члени комісії, які примудрилися порушити процедуру конкурсу, затягнувши роздуми з визначенням переможця на годину, так точно зуміли порахували ці 0,13 балів на такій абсолютно суб'єктивній процедурі, як співбесіда – невідомо. Утім, як розповідають свідки, в цей час деякі члени комісії весь час про щось говорили по телефону з невідомими особами. Може саме ці телефонні розмови і призвели до такого несподіваного рішення?

Ходять чутки, що за кандидатурою переможця стоїть керівництво профільного комітету Верховної Ради з питань палива та енергетики, який очолює нардеп від БПП Олександр Домбровський, а також деякі інші члени даного комітету. Навіщо це потрібно? Хоча б тому, що ДІЯР – це ключик до більш великої риби, яку давно намагаються зловити деякі наші політики – НАЕК "Енергоатом". Контроль над інспекцією дасть змогу зацікавленим особам отримати скасовувати чи не продовжувати ліцензії, проводити різноманітні перевірки тощо.

Утім, головне питання полягає у безпеці українських громадян. Бажання деяких політичних гравців завести на посади лояльних до себе людей, які не є професіоналами у цій дуже "вибухонебезпечній" професії, викликає серйозне занепокоєння. Ще другого Чорнобиля Україні не вистачає…"

"Донька кричала, мамо, я помираю": Моторошні подробиці про удар окупантів по Дніпру

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:53

Російська окупаційна армія 19 квітня завдала масованого ракетного удару по Дніпропетровській області. Через ворожу атаку загинуло семеро людей, двоє з них - діти. Понад три десятки мешканців поранені. У Дніпрі окупант влучили у житловий будинок та залі...

Діти вчать в основному російську мову та історію: Окупанти на ТОТ створили орган контролю пропаганди у школах

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:32

Російські загарбники створили на тимчасово окупованих територіях орган контролю пропаганди у школах. Про це повідомляє Центр національного спротиву, передають Патріоти України. На тимчасово окупованих територіях Кремль запускає черговий фейковий держав...