Він щось задумав? Кива створив приватний озброєний загін на базі поліції (фото, відео)

Екс-радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Ілля Кива створив напівзаконне формування з ветеранів АТО "Безпека життя" на базі Нацполіції. Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми", повідомляють Патріоти України.

Зазначається, що проект був покликаний стежити за громадським порядком та соціалізувати воїнів, проте працівники загону почали ходити у супроводі голови Соціалістичної партії Іллі Киви та брати участь у політичних акціях.

Кива очолює громадську організацію "Всеукраїнський союз ветеранів АТО", до якої, входять працівники гібридного воєнізованого відділу охорони. На Facebook-сторінці організації є повідомлення про роботу для ветеранів АТО охоронцем у "Безпеці життя". За зверненням в ГО пропонують роботу у державному структурному підрозділі Департаменту поліції охорони.

"Займаємось, згідно контрактів, охороною об’єктів, осіб, будівництва. Все залежить від того, з ким підпишемо контракти", - розповіли журналістам в організації Киви.

За словами співрозмовника агентства, працівникам загону дозволено використовувати спецзасоби, але в подальшому, ймовірне, використання зброї. Журналістам також вдалося з’ясувати, що відділ воєнізованої охорони Департаменту поліції охорони знаходиться на території режимного об’єкту.

У ЗМІ зазначають, що напівлегальний статус структури не підпадає під дію закону "Про Національну поліцію" чи дію закону "Про охоронну діяльність", а аналіз внутрішніх правил відділу доводить, що формування незаконне.

"Керівник департаменту поліції охорони немає повноважень для створення таких відділів-підрозділів і так само не має права ними керувати", – пояснив Євген Крапивін, юрист і експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів.

Працівники "Безпеки життя", згідно з власним положенням, є цивільними, але можуть використовувати спецзасоби, а в додаткових випадках зброю.

 У департаменті поліції охорони ЗМІ повідомили, що відділ повністю утримується не за рахунок бюджету, а за гроші, надані за послуги охорони.

Один із працівників департаменту розповів, на умовах анонімності, журналістам, що підрозділ не керується напряму законом "Про Національну поліцію" і в них немає тієї санкції покарання за певні порушення, які є в поліцейських.

"Відділ фактично є комерційною установою, діяльність якої направлена на заробляння грошей шляхом надання охоронної діяльності. Виходить, що керівник державного органу фактично опосередковано займається підприємницькою діяльністю через незаконне формування", – сказав юрист "Центру протидії корупції" Віталій Цокур.

 Водночас у МВС журналістам відповіли, що всі підрозділи, установи та організації у структурі Нацполіції та міністерства створені і функціонують відповідно до вимог законодавства.


"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...

"Вони володіють українською мовою або суржиком": У Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині

четвер, 28 березень 2024, 16:39

Проникнення розвідувально-диверсійних груп ворога в столицю може вплинути на рівень застосування Росією масованих атак, це надзвичайно серйозно. Про це повідомив військовослужбовець ЗСУ, голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в етер...