"Візит "яструба", або Для чого Болтон їде в Україну", - блогер

"Турне Джона Болтона - це чергове нагадування про незмінність геостратегічних інтересів США у проблемних регіонах, де російські війська дестабілізують ситуацію. Яке, окрім всього, повинне послабити тиск на адміністрацію Дональда Трамп", - пише у своєму блозі Роман Федюк, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон, як анонсувала речниця Білого дому Сара Сандерс, планує наступного тижня здійснити масштабну поїздку. Зокрема, він планує відвідати Україну, Женеву (де відбудеться зустріч з російськими представниками) та Ізраїль. При тому як Сандерс, так і інші представники Білого дому наразі відмовились від детальних коментарів стосовно цілей цієї подорожі.

Втім, географія поїздки чимало каже нам і про тематику, над якою працюватиме посадовець. Всі три локації передбачають наявність проблем, пов'язаних з російською військовою присутністю.

Зокрема, анонсований візит Болтона до Києва співпадає зі святкуванням Дня Незалежності. І якщо правдивими є повідомлення посла України в США Валерія Чалого про те, що на параді до Дня Незалежності України буде присутній повноважний представник президента США Трампа, абсолютно ймовірним є те, що мова, власне, і йде про Джона Болтона - хоча жодних формальних підтверджень такого розвитку подій наразі немає.

У разі, якщо "яструб" Болтон відвідає парад на день Незалежності – це стане потужним сигналом. Як Москві – про те, що у Вашингтоні зовсім не "втомились" від української проблематики, так і американському Конгресу, який команда Дональда Трампа намагається переконати в незмінності і контрольованості геостратегічного курсу країни – попри химерні зустрічі і слова чинного президента. Високий рівень представництва США до певної міри це стане натяком навіть Брюсселю – натяком на те, що після стількох років війни ЄС так і не відважився взяти на себе відповідальність за війну на континенті, і піти далі, ніж модерація фактично мертвих на даний момент переговорів у нормандському форматі.

І якщо з Україною та з росіянами в Женеві все, загалом, зрозуміло, то Ізраїль назвати жертвою російської агресії ніби й складно. Воювати Тель-Авів збирається із Тегераном, а не з Москвою.

І, формально зараз російські війська роблять все можливе для того, щоб "розвести" Ізраїль та Іран. Москва створює спостережні пости на сирійсько-ізраїльському кордоні, намагаючись створити стокілометровий коридор, вільний від іранських військових формувань. Два тижні тому російські військові навіть дякували представникам ЦАХАЛ за "знищення ракет, запущених із території Сирії бойовиками ІДІЛ з метою спровокувати обстріл військ Башара Асада".

Але в Ізраїлі чомусь не вірять в здатність (чи й бажання) росіян зупинити іранську експансію в Сирії. Наприклад, впливовий ізраїльський політик, екс-міністр внутрішніх справ Ізраїлю Гідеон Саар у вчорашньому інтерв'ю всерйоз розглядав можливість початку військових дій проти режиму Башара Асада, якщо той не зробить все для того, щоб іранських військ у Сирії не було. Все це, безумовно, вимагає обговорення із США. І той факт, що це обговорення відбуватиметься із таки послідовним захисником інтересів Ізраїлю в американському істеблішменті – це велике везіння для Тель-Авіву. Чи то пак, Єрусалиму?

Таким чином, турне Болтона, як і запропоновані нещодавно Держдепом США жорсткі антиросійські санкції – це спроба адміністрації Дональда Трампа підвести червону лінію під розмовами про можливу надміру тісну співпрацю чинного президента з Росією, і підтримати при тому союзників США у світі. Здається, до певної міри ця спроба буде успішною. Ну, якщо Дональд Трамп не скаже чи не зробить чогось такого, що дасть новий істотний привід для розмови його критикам із Конгресу США".

Джерело: Depo.ua

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...

У Харкові затримали ремонтників, які "полювали" на мобільні вогневі групи та оборону міста (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:41

Двоє чоловіків готували серію повітряних атак на позиції ЗСУ. Серед основних цілей були фортифікаційні споруди, укріпрайони українських військ та мобільні вогневі групи. Для удару окупанти планували застосувати надважкі керовані авіабомби, передають Па...