Вкрадене бандою Януковича: Україна має шанс повернути собі гроші з рахунків Манафорта

Ці гроші треба повернути до держави, де вони були вкрадені. Україна готова співпрацювати з правоохоронними органами США з цього питання.
Пол Манафорт та Ричард Ґейтс у суді 30 жовтня. Малюнок судового художника

Чи має Україна шанс повернути собі гроші Пола Манафорта, які йому платила Партія регіонів? «Я не сумніваюся, що більшість цих сум (що фігурують у справі Манафорта), – це гроші українського народу», – стверджує Аліна Полякова, дослідник провідної наукової установи США Brookings Institution, зазначають Патріоти України.

Полякову вразили обсяги грошей у відмиванні яких звинувачують Манафорта. Це – 18 мільйонів доларів, які він переправив у США і 75 мільйонів доларів на офшорних рахунках. Про це дослідниця Аліна Полякова розповіла в інтерв’ю журналісту Української служби «Голосу Америки» Руслану Петричку.

Аліна Полякова, дослідник провідної наукової установи США Brookings Institution
Аліна Полякова, дослідник провідної наукової установи США Brookings Institution

На ці виплати пішла частина грошей, вкрадених Януковичем в Україні, вважає Полякова. «Віктор Янукович, який втік з України після подій Майдану, залишив українську казну майже порожньою. Зникло майже 40 мільярдів доларів. Я не сумніваюся що частина цих грошей була отримана Манафортом», – зазначила дослідниця.

«Манафорт – це лише невелика частина проблеми. Уряд Віктора Януковича вкрав значно більше», – говорить Полякова.

«Янукович очолював олігархічну структуру в Україні, побудував корупційну вертикаль, яка агресивно поводилась з бізнесом, займалась здирництвом», – погоджується заступник голови Адміністрації президента України Дмитро Шимків в окремому інтерв’ю керівнику Української служби «Голосу Америки» Мирославі Гонгадзе.

Заступник голови Адміністрації президента України Дмитро Шимків

Ці гроші бажано повернути до України – як Шимків, так і Полякова в цьому одностайні. Шимків запевнив, що Україна готова співпрацювати з правоохоронними органами США з цього питання.

Справа Манафорта – гарна новина для України. «Українці радіють новинам про Манафорта», – так відреагував на оголошення звинувачень проти Манафорта Адріан Каратницький, дослідник Atlantic Council.

Однак, чи зможе Україна повернути гроші, залежатиме від розвитку подій у справі Манафорта, яка може йти за трьома сценаріями, спрогнозувала Полякова:

  • Влада може спробувати долучити Манафорта до співпраці як важливого свідка в розслідуванні спеціального прокурора Мюллера про російське втручання у вибори в США.
  • Журналістів можуть зацікавити оприлюднені обвинувачення і вони здобудуть нові докази походження коштів, які стануть підґрунтям для нових звинувачень Манафорту.
  • Традиційний розвиток судових справ.

Нові докази у справі можуть призвести до появи запиту на повернення частини грошей в Україну, – стверджує Полякова.

Шимків обережніше оцінив перспективи повернення грошей і наголосив на складності процедури. «Генеральна прокуратура, чи Національне антикорупційне бюро України мають відповідні повноваження на запити співпраці з правоохоронними органами США, однак необхідно зважати на процедуру», – зазначив Шимків. Він навів приклад справи Лазаренка, яка триває роками і поки не призвела до повернення коштів, хоча Лазаренко повністю співпрацює зі слідством.

Справа Манафорта, на думку Шимківа, може бути корисною для зміцнення вже існуючих звинувачень проти корупціонерів режиму Януковича. «Ми переконані, що в результаті допитів Пола Манафорта правоохоронними органами США, ми можемо отримати більше інформації про корупцію, або інші порушення, які чинились в Україні за часів Януковича. Це може зміцнити справи, над якими працюють правоохоронні органи в Україні».

Торгував із олігархом Курченком: У США суд виніс вирок бізнесмену, який порушив санкції

субота, 20 квітень 2024, 13:43

У США бізнесмена Джона Кана Унсалана (він же Хуррем Кан Унсалан) засудили до шести років ув'язнення за порушення санкційного режиму. Він визнав, що вів торгівлю з проросійським олігархом з України Сергієм Курченком та підконтрольними йому компаніями. П...

Посол повідомила, як швидко США передадуть допомогу Україні після голосування в Конгресі

субота, 20 квітень 2024, 12:22

США за короткий період можуть перейти до постачання Україні озброєнь після ухвалення відповідного закону в Конгресі. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Від моменту підпи...