"Все вирішується у Софії. Україна живе за балканським часом", - Портников

В Софії проходить саміт ЄС з питання інтеграції країн Західних Балкан. Але він важливий також і для нас.

Фото: ЗМІ

"Сьогодні в Софії проходить саміт Європейського Союзу, присвячений інтеграції країн Західних Балкан. Це колишні республіки Югославії, які ще не стали членами ЄС (Хорватія і Словенія вже в Євросоюзі), - Косово, яке в СФРЮ було сербською автономією і Албанія. Саміт став головною подією головування Болгарії в Європейському Союзі і продемонстрував, що сусіди країн західних Балкан зацікавлені в тому, щоб їхня інтеграція відбулася", - пише у своєму блозі політолог Віталій Портников, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Для України цей саміт має не менше значення, ніж для країн Західних Балкан. По-перше, він символізує розблокування самої можливості розширення Євросоюзу. Після недавнього великого розширення здавалося, що ЄС відмовляється від прийому нових членів на десятиліття, якщо не назавжди. Однак "брексіт" допоміг всім бажаючим потрапити до ЄС: європейцям необхідно захищати репутацію організації, яка все ще приваблює народи континенту.

По-друге, можна приблизно уявити собі, коли насправді може стартувати процес європейської інтеграції України - це відбудеться вже після успішного включення країн Західних Балкан до ЄС.

І потрібно розуміти, що мова тут йде не тільки про реформи, подолання корупції та рівень життя. Є країни Західних Балкан, які ще більш бідні й й корумповані, ніж Україна. Розширення ЄС - насамперед політичне рішення, під яке підверстають стандарти і нормативи. І прагнути до цих стандартів ми повинні для себе - європейці, якщо їм буде потрібно, закриють очі на що завгодно.

По-третє, всі дискусії про саму можливість розширення відбудуться саме зараз, на тлі прийняття в ЄС країн Західних Балкан. Сербія або Македонія будуть пробивати європейську стіну для нас і це дуже добре. До речі, про Сербію. Її прагнення потрапити до ЄС дуже важливе для нас. Тому що ЄС фактично закриває очі на проросійські симпатії сербів.

А це означає, що з європейською інтеграцією України не буде покінчено навіть після відновлення територіальної цілісності країни і можливої перемоги проросійських сил в боротьбі за владу. Інша справа, що така Україна буде в ЄС "троянським конем" Росії - але це вже не наші проблеми. Одним конем більше, одним менше - яка це має значення?

Ну і, нарешті, ми повинні розуміти, що мова йде про десятиліття. Сербія і Чорногорія - і це в разі, якщо будуть врегульовані всі проблеми з Косово - можуть потрапити в ЄС не раніше 2025 року. Потім прийде черга Македонії та Албанії - ще через 5-10 років.

Косово і Боснія навіть ще не мають статусу кандидатів. З Косово буде найважче - його євроінтеграції пручаються країни, які мають схожі з Сербією проблеми з національними меншинами. Хоча за 15-20 років можуть бути вирішені і проблема Каталонії, і конфлікт на Кіпрі, так що настрої в ЄС можуть змінитися - як і кордони країн континенту. І ось тоді ми зможемо проаналізувати реальні шанси України. Обов'язково поговоримо з вами про ці шанси десь у 2033 році, а поки побажаємо успіху країнам Західних Балкан".

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...