Вибори-вибори: Садовий у захваті від свого рішення і вдоволений, що вдалося заскочити Гриценка

В Андрія Івановича була домовленість із "ДемАльянсом", де прописано, що мер Львова зобов'язався підтримати іншого кандидата від демократичних сил з більшими шансами на перемогу.

Андрій Садовий. Фото: Українська правда.

Андрій Садовий довго вагався, чи йти йому на президентські вибори, чи врешті підтримати кандидатуру Анатолія Гриценка. Упродовж останніх місяців вся команда "Самопомочі" активно працювала на рейтинг мера Львова. Він особисто, а також нардепи та партійці зустрічалися з виборцями, відвідували всі можливі ефіри та вели ініціативну діяльність у соцмережах, зазначають Патріоти України.

Та попри жваву медійну роботу, максимальний потенціал підтримки Садового, за даними навіть найбільш довіреної йому агенції "Фама", коливається в межах 5-6%. Крім цього, в Андрія Івановича була домовленість із "ДемАльянсом", де прописано, що мер Львова зобов'язався підтримати іншого кандидата від демократичних сил з більшими шансами на перемогу.

Для оголошення свого рішення Андрій Іванович запросив журналістів у свій виборчий штаб через Facebook. Перед виходом до камер Садовий скромно сидів у маленькій кімнатці та обговорював свій виступ із медіаконсультантом Остапом Проциком, керівником штабу Олегом Лавриком та дружиною Катериною, яка вийшла до журналістів разом з чоловіком.

"Я відкликаю свою кандидатуру і оголошую про підтримку на виборах на пост президента Анатолія Гриценка", – цілком спокійним голосом, наче нічого особливого й не сталося, виголошував Садовий.

Одразу після короткого спічу мера Львова журналістам вдалося записати коротке інтерв'ю з Андрієм Івановичем.

– На яких умовах ви домовилися з Гриценком?

– У нас немає жодних домовленостей.

– Ви напередодні зустрічалися з Анатолієм Степановичем в ресторані і вели якісь перемовини. Про що говорили?

– Про майбутнє України. Я ставив йому різні запитання, він давав різні відповіді. Я думаю, що моє сьогоднішнє рішення для нього є певною несподіванкою.

– Ви не говорили Гриценку, що плануєте брифінг, на якому відкличете свою кандидатуру?

– Ні, про брифінг він знав. Але я не анонсував, що на ньому скажу. Він не знав, що я його публічно підтримаю.

– Гриценко уже рік просить вас об'єднатися на президентські вибори…

– Слухайте, на мій погляд, саме зараз з'явився шанс, щоб єдиний кандидат переміг.

– Чому це?

– Журналістські розслідування, рішення Конституційного суду зовсім по-іншому змоделювали ситуацію – тепер люди зрозуміли, що нас чекає завтра, якщо динаміка знищення країни буде продовжуватися. Тож сьогодні є шанс на перемогу.

– На брифінгу ви говорили, що готуєте для Гриценка угоду. Що це за угода, що буде у цьому документі?

– Там будуть принципи стосовно безпеки нашої країни, стосовно боротьби з корупцією, принципи стосовно чистоти кадрової політики, там один з пунктів буде зобов'язання стосовно прийняття закону про відкриті списки. Це будуть публічні принципи, які ми покажемо суспільству.

– В угоді будуть прописані якісь механізми контролю її виконання?

– Ви думаєте, що це можливо прописати?

– Думаю, що прописати можна, але не думаю, що все можна виконати.

– Для мене найважливішим чинником є рукопотискання. Я роблю такий крок не для пана Анатолія, це крок для України. Це не типово для української політики, тому ми в дуже непростій ситуації.

– Ви вели повноцінну кампанію, запустили свій влог, розвішували білборди, їздили по містах, взяли на допомогу "ДемАльянс". Тобто з осені ви заряджали людей, говорили їм, що йдете на вибори і раптом вирішили здати назад. Не боїтеся втратити виборців?

– Ви не розумієте… Мені вже 50 років, я чудово розумію, на що можуть піти оці нелюди в українській політиці. Для них Україна – це територія, яку вони грабують і викачують звідси ресурси, щоб безбідно вибудовувати собі маєтки по цілому світу.

– Коли ви подавали свою заяву на реєстрацію до ЦВК, ви планували йти до кінця?

– Звичайно.

– То що змінилося за ці пару місяців?

– Я моніторю ситуацію в країні, бачу рейтинги, бачу рівень довіри, я реаліст.

– Чому ви вирішили підтримати саме Гриценка, а не інших кандидатів?

– Ми говоримо сьогодні про 31 березня. Для мене важливо, щоб 31 березня в другому турі зустрілися саме ті кандидати, які будуть безпечними для країни. Я Гриценка не ідеалізую, але за своїми цінностями він близький нам по духу.

– Кілька днів тому вас бачили разом із Володимиром Зеленським в кафе на Подолі? Це правда?

– Правда, ми домовилися про зустріч ще заздалегідь. Говорили про майбутнє України. Володимир має сьогодні достатньо високий рейтинг, тому мені важливо розуміти, що він думає, якими будуть його кроки.

– Він хотів вашої підтримки? Можливо, пропонував якусь співпрацю?

– Ні, це була досить світоглядна розмова. Ми пили собі каву, я йому розказував про зустрічі в Одесі з Куртом Волкером, про свою розмову з Дональдом Туском. Він мені розказував, що пан Курт приїжджав до нього із послом США. Тобто це була така просто приємна розмова.

– Якщо Гриценка не буде в другому турі, готові підтримати когось ще?

– Я дбатиму про те, щоб Гриценко потрапив до другого туру, зараз це важливо.

– У цій ситуації очевидним є плюс для Гриценка, але що ви отримуєте від такого об'єднання? Все-таки ви – політик, і я не повірю, що ви не думали про політичні дивіденди від свого рішення.

– Романе, ви маєте унікальну властивість фантазувати (дратується). Я вам сьогодні озвучив те, що вважав за потрібне. Саме зараз ми маємо шанс для України. Говорити про якісь інші речі не на часі.

– Ви вже рік ведете переговори з Анатолієм Степановичем: прем'єрство він вам пропонував?

– Мені вже так багато людей обіцяли прем'єрство, що збився з рахунку (сміється).

Прем'єра пропонує коаліція. Щоб мати позицію прем’єра, треба перемогти спочатку на виборах до парламенту, сформувати більшість, тоді коаліція вносить кандидатуру прем'єра президенту, а президент вже вносить кандидатуру до Ради.

Я ж реаліст. Як людина може мені щось обіцяти, коли в неї немає на це повноважень?

– Вибачте, але я так і не зрозумів, що ви отримаєте в обмін на свою підтримку.

– В житті бувають і алогічні кроки з політичної точки. Якщо українська політика буде такою, як нині є, тоді України не буде. Тому потрібно робити правильні кроки. Я зробив правильний крок, це крок в інтересах держави.

Нам треба перемагати на виборах. Поїдьте в регіони, подивіться, що там робиться. Ви ж розумієте, що в більшості міст криміналітет має реальну владу і цей криміналітет настільки близько зійшовся з правоохоронними органами, що в часи Януковича такого не було.

– До речі, ваші ж партійці скаржилися мені, що на місцях Гриценку допомагають не дуже однозначні люди...

– Повірте, у нас дуже багато запитань.

– Ви ж чули, що Анатолію Степановичу допомагають бізнесмени Геннадій Корбан, Михайло Бродський. Вас не турбують ці люди?

– Звичайно! Я йому про це говорив.

– Що він відповів?

– Запитайте у нього. (роздратовано) Я що, буду переповідати його слова?

– Тоді запитаю про парламентські вибори. Ви сказали, що "Самопоміч" братиме участь у парламентських виборах. Чи можливий варіант, що перед виборами до Ради ви об'єднаєте сили разом з Гриценком?

– Слухайте, якщо ми виграємо вибори президента, це буде одна країна. Якщо буде інша ситуація – це буде велика біда.

Тому давайте не будемо забігати так далеко. Сьогодні ми намагаємося змоделювати ситуацію на наступні 30 днів. Я зробив крок і думаю, що це додасть Гриценку як мінімум 10%.

– Ми не поговорили про Святослава Вакарчука. Ви будете просити його підтримати ваше об'єднання?

– Святослав дуже самодостатня людина. Він дав сигнал про своє велике бажання завести в українську політику нових людей.

Це та дорога, якою ми йдемо вже п'ять років. Якщо він долучається до цієї дороги, то це феноменально, тому що свій потенціал ми збільшуємо факторіально. Welcome! Welcome, друзі! Приєднуйтесь!

– Що Вакарчук відповів вам, коли ви запропонували йому приєднуватися?

– Він тверезомисляча людина, розумієте?.. Сьогодні, я думаю, він також озвучить свою якусь думку. Може, завтра, може, 30 числа (березня – ред.). Я ж не можу за нього вирішувати... Я дуже поважаю Славіка і поважатиму будь-яке його рішення.

– Останнє запитання. Ви знялися виборів – чим тепер будете займатися до кінця кампанії?

– Буду їздити по країні, спілкуватися з людьми, говорити людям правду, буду розказувати, хто такий Гриценко, пояснюватиму своє рішення, чому я так вчинив. Я ж не приїжджаю до людей і не кажу: "Подивіться, який хороший Садовий".

Я розповідаю людям про ситуацію в країні, про економіку, міжнародну політику. Це просвітницькі зустрічі, які дають людям свіжий ковток повітря. Тому буду їздити.

Чехія знайшла для України вже мільйон снарядів - ЗМІ

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:22

Учасники ініціативи Чехії із закупівлі боєприпасів для потреб ЗСУ підписали угоду, в межах якої Україна отримає мільйон артилерійських снарядів, повідомляє . Спочатку передбачалося закупити 800 тисяч снарядів: 500 тисяч калібру 155 мм та ще 300 тисяч -...

Внаслідок нічної повітряної атаки росіян в Україні пошкоджені теплові та гідроелектростанції - Укренерго

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:14

Війська РФ вночі 29 березня під час масованої комбінованої атаки вдарили по енергетичних об’єктах. Про це повідомляє Укренерго. Внаслідок обстрілу зазнали пошкодження теплові та гідроелектростанції в центральному та західному регіонах. . Як зазначаєт...