"Вийшла з зони комфорту колишнього СРСР і збудувала мости зі світом": У Atlantic Council назвали головні перемоги і провали України

Президент США Дональд Трамп шукає теплих відносин з Росією. Однак Америка залишається ключовим союзником України. Помітне зростання підтримки України за допомогою фінансів і зброї, заявив в інтерв'ю Gazeta.ua Пітер Дікінсон, науковий співробітник Atlantic Council, повідомляють Патріоти України.

Чи слідкуєте за передвиборчою кампанією в Україні?

- Із великим інтересом спостерігаю. Приємно бачити таку гостру боротьбу кандидатів у президенти з повною невизначеністю, хто переможе. Це ознака здорової демократії.

Маєте якісь страхи щодо результатів?

- Головний - що Росія спробує зірвати голосування. Можливо, через військове загострення чи іншу форму гібридної агресії. Москва може піти на все, лише б підірвати міжнародну репутацію України та довіру до виборів, щоб поставити під сумнів їх результат.

Живете в Україні багато років. Як змінилася за цей час?

- Найбільш драматична зміна – ствердження української національної ідентичності. Коли впреше приїхав сюди, бачив байдужість багатьох людей, несприйняття ідеї української державності. Більше цього немає. Це органічний процес, зумовлений появою пострадянського покоління та його досвідом зростання у незалежній Україні. Частково каталізатором стала російська агресія. Помаранчева революція і Євромайдан допомогли українцям чіткіше ідентифікувати себе окремо від Росії. Рішуче виривання з так званого "русского мира" надзвичайно важливе для майбутнього країни.

Чого досягла Україна після 2014 року?

- Вийшла з зони комфорту колишнього СРСР і збудувала мости зі світом. 2013-го Україна продавала в країни СНД майже 35 відсотків товарів, а до Європи – 27. Позаторік вже - 16 процентів до країн колишнього Союзу і 41 - до ЄС. Частка ж Росії як торгового партнера впала з понад 30 відсотків до менше 10.

Прогресу досягли в окремих галузях – позбулися корумпованої газової залежності від РФ, зміцнили та очистили банківську сферу, ввели прозорі державні закупівлі. Проте не використали всі можливості. Не подолали олігархічне управління з інституціалізованою корупцією, яка з цього витікає. Ключовий провал - дали можливість олігархічним силам зберегти контроль над владою.

Але, щиро кажучи, було важко атакувати олігархічні клани в 2014-2015 роках. Їхня підтримка була важливою для самого виживання країни, коли зіткнулася з російськими спробами розділити її. Однак не було й достатньої політичної волі післямайданної влади.

Що може допомогти подолати ці перешкоди?

- Потрібні чіткі довгострокові цілі. Політична воля і єдність у суспільстві, щоб усі сили були незмінно спрямовані на досягнення цих завдань. Це означає виконання дорожніх карт для вступу в ЄС і НАТО. Чи хоча б поглибленого партнерства. Українці підтримують реформи, але потребують видимих кроків їх виконання.

Наскільки Україна за пʼять років наблизилася до ЄС?

- Членство в Євросоюзі – віддалена мрія. Сумніваюся, що досяжна протягом наступних десяти років. Але Україна стає дедалі важливішим політичним і торговим партнером Євросоюзу. Ще не готова розпочати серйозну інтеграцію, але те саме колись стосувалося Польщі, Болгарії та Румунії. Усі вони спочатку отримали величезну фінансову підтримку від ЄС.

Україна зміцнює позиції як новий член європейської сімʼї. Жителі різних країн все більше дізнаються про Україну і частіше зустрічаються з українцями. Міжлюдські стосунки критично важливі для країни після десятиліть, прожитих на кремлівській орбіті.

4 березня виповниться рік від отруєння Сергія та Юлії Скрипалів у Солсбері. Росіяни застосували хімічну зброю на території Великої Британії. Як відтоді змінилися відносини між Лондоном і Москвою?

- Атака в Солсбері пронеслася хвилею шоку через Британію. Цей нахабний напад показав масштаби зневаги Кремля до міжнародного права. Це переконало Британію в потребі вжити рішучих заходів щодо Росії, але навряд чи призведе до подальшої прямої протидії, бо країна зайнята Brexit (вихід Великої Британії з ЄС. - ред.).

Чи можуть союзники України в НАТО активніше допомогти нам у разі масштабної російської агресії?

- Україна може розраховувати на єдність США та ЄС щодо санкцій проти Росії. Але на щось більше - сумніваюся. Не бачимо намірів до подальшої ескалації в цій Холодній війні. Здається, президент США Дональд Трамп шукає тепліших відносин із Росією.

Проте Америка залишається ключовим союзником України. Помітне зростання підтримки України через фінанси та зброю. Найбільш відданими союзниками надалі будуть і територіально найближчі до Росії країни Балтії та Польща. Вони найкраще розуміють, чим загрожують їм агресивні дії Москви.

Україна має планувати сама себе захищати, бо не буде ніякої кавалерійської атаки НАТО на Росію, якщо Путін вирішить поставити все на кін.

Остаточний вихід Великої Британії з Євросоюзу запланований на 29 березня. Парламент досі не погодив відповідної угоди. Яка вірогідність, що Brexit перенесуть чи скасують після повторного референдуму?

- Другий референдум виглядає малоймовірним. Проте громадська думка в Великій Британії після волевиявлення 23 червня 2016 року (52% висловилися за вихід з ЄС, 48% - проти. - ред.) змістилася до того, щоб залишитися в Євросоюзі. Відкласти вихід можуть, якщо ЄС і Британія домовляться про додатковий період для переговорів щодо умов Brexit. Це найбільш вірогідний варіант. Але громадська думка загострюється теж в ЄС. Мовляв, краще завершити фіаско з Brexit якомога швидше і усунути причину нестабільності.

Як зміняться Велика Британія та Євросоюз після Brexit?

- Вірогідно, хаос через це відібʼє бажання виходти з ЄС іншим потенційним претендентам. Ідеться про тих, хто вкладає найбільше грошей у скарбницю Єдиної Європи - Франція, Данія, Нідерланди, Швеція. В цих країнах вагомі рухи проти Євросоюзу. Мовляв, членство в ЄС – сильно обмежуюче та дороге задоволення. Врешті, призведе до посилення підтримки ідеї Євросоюзу та його єдності.

На Британію чекає період великої невизначеності. Ймовірно, буде тривалий і складний перехідний період, коли шукатиме шляхи, як побудувати нові економічні відносини з зовнішнім світом.

Що це означатиме для України?

- Вона може виграти від Brexit, оскільки Велика Британія є головним імпортером продуктів із ЄС. Лондон шукатиме нових постачальників. Україна вже зараз є провідним продавцем продуктів харчування до Великої Британії. Може ще збільшити експорт у Сполучене Королівство.

Британія після Brexit буде зацікавлена демонструвати, що досі є провідною силою в міжнародній політиці. Це призведе до потужної підтримки України в війні з Росією. Прихильники Brexit зіткнулися зі звинуваченнями у зниженням британського впливу. Одним із способів протидіяти цьому – активно протистояти Кремлю і гібридним війнам Путіна по світу. Із акцентом на вирішальній ролі українського фронту боротьби.

Джерело: Gazeta.ua

За два кроки до... Росія, Китай, Іран та їх сателіти пов'язані не ідеологією, а відчаєм, - WP

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:00

Іран, Росія, Китай та КНДР очолюють блок диктаторських режимів, до якого входять і терористичні угрупування - їх пов'язує не ідеологія, а відчай. Про це йдеться в аналітичній статті на сайті The Washington Post, передають Патріоти України. Всі ці країн...

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...