Виклик для агресора? Україна планує новий прохід кораблів через Керченську протоку

Україна планує здійснити новий прохід кораблів Військово-морських сил ЗСУ через Керченську протоку. Щоб уникнути нової атаки росіян, на судна будуть запрошені представники ОБСЄ та інших міжнародних організацій, заявив в інтерв'ю BBC News Україна секретар РНБО Олександр Турчинов, повідомляють Патріоти України.

За його словами, свобода судноплавства через Керченську протоку для Києва - принципове питання. "Якщо ми зупинимося і відступимо, Росія фактично виконає своє завдання по захопленню Азовського моря, пред'явить світу самовизначені нові морські кордони в Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму", - пояснив він.
Секретар РНБО вважає, що з новим проходом корабельної групи ВМС через протоку "не можна зволікати". "Будемо запрошувати представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на наших кораблях, для того, щоб довести всьому світу, що Україна і її моряки не порушують ніяких законів і міжнародних правил", - зазначив він.
Турчинов переконаний, що в України немає альтернативи таким діям. Він також поскаржився, що ідея про прохід кораблів НАТО в Азовське море "поки не отримала відповіді", і висловив надію, що при наступному проході ВМС України через Керченську протоку "вони хоча б відправлять до нас своїх спостерігачів".

"Коли до цього питання буде прикута увага провідних країн світу, Росія підібгає хвоста і не ризикне агресивно діяти", - підсумував він.

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...