З позивним "Мама": Медик, яка врятувала сотні бійців від смерті, відверто розповіла про війну (відео)

Війна в Україні триває вже п'ять років, безліч наших захисників полягли на полі бою, боронячи Україну. Деякі з них отримали значні поранення, проте змогли повернутися до повноцінного життя завдяки лікарям та рідним. Неоціненний внесок зробила і волонтерка-медик з позивним "Мама", яка особисто врятувала від смерті приблизно 250 бійців. Про те, як мати звичайного солдата, потрапивши на фронт, врятувала не одне життя українських військових, розповіла начальниця медичної служби п'ятого батальйону української добровольчої армії Лариса Кирикович, повідомляють Патріоти України.

"На війну я приїхала, як волонтер, але потім залишилася надовше, адже пів свого життя я вже пропрацювала лікарем. Наша база розташовувалась у Пісках, саме звідти ми виїжджали на виклики та надавали медичну допомогу. Що важливого я зрозуміла: коли людина кричить, то до неї можна навіть і не підходити, натомість якщо вона мовчить - треба надати їй першу допомогу.

У медиків є таке поняття як "золота година", за цей час ми повинні доставити пораненого до медичного закладу. Тоді була надзвичайно холодна зима, десь до -20 градусів, працювати було дуже холодно, але адреналін робить свою справу. Ти просто знаєш, що це потрібно, а відтак не звертаєш уваги ні на обстріли, ні на холод.

Звичайно, як і всім, було страшно, але треба розуміти свою задачу і чітко її виконувати. Найжорстокіше, що я бачила на війні відбулося 10 серпня 2015 року. Це було у районі Волновахи, операція мала назву "Чорна скала". Тоді ми проїхали два мінних поля, почався обстріл і всюди були чутні вибухи та розриви снарядів, я отримала контузію. У голові був гул, я відкрила очі та побачила хлопців, які лежали на землі, підійшовши до них, я не відчула їх пульс. Медичної машини вже не було - вона підірвалася. Грузили хлопців туди, куди могли. Деякий час було дуже важко прийти до тями, але потім медикаменти та підтримка родини допомогли повернутися до життя і я повернулася на фронт. Відтак за 2,5 роки особисто мені вдалося врятувати від смерті приблизно 250 людей. Деякі хлопці після війни стали волонтерами".

Джерело: 24 канал

"Від божевільних можна чекати чого завгодно": Черник пояснив, чому не варто боятися наступу Росії з Придністров'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:48

Алогічна поведінка Російської Федерації у контексті агресії проти України не дозволяє повністю виключити вірогідності, що загарбники спробують почати наступ на нашу державу з території тимчасово окупованого Придністров'я. Однак якщо це й станеться, осо...

"Завдання зробити так": В Україні розглядають можливість не всі ділянки фронту прикривати людьми, - експерт

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:44

Експерт розповів, які технологічні рішення можуть бути впроваджені, аби військові могли перебувати на відстані у бліндажах та керувати боєм за допомогою автоматизованих систем, передають Патріоти України. Керівник Центру військово-правових досліджень, ...