"З рани видно було, як пульсують судини мозку": Лікар Стеблюк розповів, як врятував важкопораненого бійця АТО

У листопаді 2014 року поранений боєць впізнав свого рятівника, коли дивився програму про Іловайський котел по телебаченню. Коли зустрілися - плакали всі.

Лікар Всеволод Стеблюк. Фото: Факти.

Лікар АТО Всеволод Стеблюк врятував бійця 93-ї бригади Олександра Христиченка, з рани якого виднілися звивини мозку. Про це в інтерв’ю "Фактам" розповів сам лікар, передають Патріоти України.

За його словами, на вигляд бійцю було років 16. Він знайшов його під тілами загиблих.

"У нього знесло частину черепа, в рані було видно звивини мозку, пульсуючі судини... Хлопець ледь дихав. Поклали його в мою бойову медичну машину "Жужу" і більше з кузова не діставали – боялися зайвий раз потривожити", – розповів лікар.

За його словами, в бойових умовах мало чим можна було допомогти хлопцеві. Тим більше, не було доступу до води.

"Розумів, що в тих умовах я як лікар нічим не можу йому допомогти. Навіть перебинтувати голову не наважився. Зрушив би відламки черепа і тим самим тільки погіршив би ситуацію. Ми тільки поїли Сашу. Причому води у нас не було, тому змочували бинти своєю слиною, наливали пару крапель коньяку і давали пораненому. Навіть не уявляєте, як я радів, згадавши, що перед виїздом у зону АТО сховав під сидіння пляшку алкоголю!" – пригадав лікар.

Потім побратиму Стеблюка вдалося дістати води із сусіднього села, що врятувало юнаку життя.

"Мій побратим "Грек" поїв Сашу з ложечки, як малюка. Я вважаю, що саме цим він і врятував солдата – не дав загинути від зневоднення. Коли ми вже вийшли з кільця, Сашу передали медикам мобільного госпіталю одним із перших", – розповів лікар.

У листопаді 2014 року поранений боєць впізнав свого рятівника, коли дивився програму про Іловайський котел по телебаченню. Через редакторів телеканалу Сашина мама знайшла телефон лікаря.

"Коли ми зустрілися, плакали втрьох. Я був щасливий, що хлопчина вижив. Це справжнє диво! Більше того, він ходить, говорить, усе пам'ятає. І це після тяжкої черепно-мозкової травми! Тоді я і дізнався, що Саша родом із Луганської області, він і зараз живе в місті Рубіжне", – висловився лікар.

Загалом же у складі добровольчого батальйону "Миротворець" Стеблюк вивіз у серпні 2014 року з Іловайського котла понад 80 поранених бійців.

Через два з половиною роки після страшних подій під Іловайськом Стеблюк отримав орден Свободи. Він став 47-ю в Україні людиною, удостоєною цієї державної нагороди. Такий орден є у Степана Хмари, Михайла Гориня, Леоніда Кравчука, Патріарха Філарета, Святослава Вакарчука, Івана Марчука, американського сенатора Джона Маккейна. Борису Нємцову його присвоїли посмертно.

НАБУ оголосило в розшук ексзаступника секретаря РНБО

вівторок, 16 квітень 2024, 19:15

У вівторок, 16 квітня, Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, якого обвинувачують у зловживаннях під час закупівлі автомобілів для армії. Про це повідомляє пресслужба НАБУ у ...

"Не кожен отримає те, чого бажає": Генерал США пояснив, скільки Україні треба мобілізувати людей

вівторок, 16 квітень 2024, 18:28

Україні необхідно мобілізувати близько півмільйона людей, але необхідно провести для них дуже ґрунтовні навчання. Таку думку в інтерв’ю "Радіо Свобода" висловив американський генерал-майор у відставці Девід Грандж, передають Патріоти України. "Обговорю...