"За яким правом діє Росія? Мабуть, за правом сили": Експерт про те, чому українським кораблям варто здійснити новий прохід через Керченську протоку

Заступник директора з міжнародних питань Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь вважає, Україна має обов’язково здійснити прохід кораблів Військово-морських сил Збройних сил через Керченську протоку, щоб засвідчити своє право на вільне судноплавство, повідомляють Патріоти України.

«Я переконаний, що це треба обов’язково робити, оскільки Україна повинна демонструвати свободу судноплавства в Керченській протоці, Азовському та Чорному морях, має демонструвати, що міжнародне право діє», - заявив він. За словами Самуся, РФ має припинити себе поводити як піратська держава і просто знищувати військові кораблі, які користуються повним міжнародним імунітетом.

«За міжнародним морським правом військовий корабель взагалі не можна чіпати. Навіть, якщо він порушує міжнародне право, з ним можна просто спілкуватися через дипломатичні канали, просити, щоб він вийшов з територіальних вод, якщо щось комусь не подобається, але стріляти по військовому кораблю – це акт агресії і це записано в Статуті ООН і прописано в усіх міжнародних конвенціях», - заявив військовий експерт.

На переконання Самуся, акт агресії РФ в районі Керченської протоки має бути покараний і безвідносно від того чи він буде покараний, Україні треба демонструвати, що Керченська протока є міжнародними водами і Україна має повне право проходити через Керченську протоку, особливо в умовах діючого двостороннього договору, де чітко написано, що Керченська протока і Азовське море є внутрішніми водами України та Росії.

«За яким правом діє Росія? Мабуть за правом сили, якщо ми кажемо, що у нас перемагає право сили – нехай наші міжнародні партнери, які кажуть, щоб Україна не йшла туди, вони якось це озвучать, що Росія має право контролювати та встановлювати своє право сили там, де вона захоче або в нас зберігаються якісь залишки міжнародного морського права у світі», - зауважив він.

Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію щодо можливості проходження через протоку. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців.

Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

Джерело: УНІАН

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...