За сценарієм Азова: Експерт заявив про нову небезпеку для України з моря (відео)

Росія має намір повторити в Чорному морі "азовський сценарій" і взяти акваторію під повний контроль свого військового-морського флоту. Для України такий розвиток подій загрожує величезними збитками. Про це заявив в ефірі ObozTV військовий експерт Олександр Мусієнко, коментуючи посилення військового угруповання РФ в анексованому Криму, повідомляють Патріоти України.

"Росія збільшує присутність у Криму, оскільки намагається контролювати акваторію Чорного моря, оголосити себе господарями. Звичайно, там є країни НАТО - Румунія, Болгарія і Туреччина. Але Туреччина тільки зараз починає розвивати військово-морські бази на Чорному морі, у них основний флот зосереджений в Егейському та Середземному морі ", - розповів Мусієнко.

За його словами, Росія "розуміє, що вона зараз повноцінний господар". "Для них важливо контролювати Чорне море, щоб, по-перше, забезпечити безпеку газопроводу "Турецький потік", оскільки для Росії це величезні гроші, вона живе за рахунок газу. По-друге - перешкодити Україні та створити проблеми і незручності на торгових шляхах. Вони в перспективі хочуть нам відрізати торгові шляхи не тільки Азова, а й Чорного моря - це величезні економічні збитки для України", - попередив він.

Як підкреслив військовий експерт, Україні зараз важлива підтримка НАТО, особливо Румунії та Болгарії: "Румуни з розумінням ставляться, болгари менше. Румуни починають з НАТО співпрацювати, щоб не дати Росії Україну відрізати".

Мусієнко констатував, що Україна сьогодні не намагається діяти на випередження і перешкоджати планам РФ.

"Росія вже діє. Ми змушені діяти не на випередження, передбачаючи сценарій, а наздоганяти. Росія почала перекривати Керченську протоку, захоплювати кораблі, атакувати моряків, порушувати міжнародне право - ніби ми не знали, що вона це буде робити, ніби вона не порушувала міжнародне право до цього, перекриваючи українські порти. Росія буде так і діяти далі, блокувати море. Вона послаблює Україну не тільки економічно, але й політично", - заявив він.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Росія почала стягувати військову техніку до Криму після того, як 25 листопада корабель РФ протаранив буксир ВМС України в Чорному морі, після чого було застосовано зброю проти українських військових кораблів і захоплені три судна.

Буквально через два дні після події в мережі з'явилося відео переміще

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...