"Загартовані" Донбасом і не тільки: Офіцер ЗСУ пояснив, чим українська армія краща за війська НАТО

Українська армія має велику перевагу над військами НАТО, вважає офіцер 72 бригади імені Чорних запорожців Андрій Верхогляд. Бійці ЗСУ більше вмотивовані та показують нестандартність підохіів до завдань, заявив командир роти, повідомляють Патріоти України.

Про навчання

"Коли я ще вчився в школі, то мені казали: "У нас вчать усьому. У США та Європі ж більше спеціалізації". В армії те саме. Ось, наприклад, якщо я – офіцер-піхотинець, то це не означає, що я маю знати тільки БМП. Ми вчили і танки, і зенітки, артилерію усю. І мені здається, що це великий плюс нашого сучасного українського воїна, що він – універсальний солдат. Бо може усе, що від нього вимагає конкретна ситуація, а як не може, то знайде спосіб змогти.

Ми ж на навчаннях спілкувалися із водієм-американцем, просили його розповісти що до чого. Нас цікавила американська техніка. А він каже: "Ідіть до механіка, він вам розкаже. А я – водій, моя справа кермувати". А наш Вася, Коля і Петя – він і водій, і механік, і електрик, і зварювальник, він може скрутити зібрати все, що треба, і ще постріляти у розрахунку з СПГ (станковий протитанковий гранатомет)

Є у мене ще багато таких бійців. Наприклад, він на своїй посаді гранатометник, але не може бути просто гранатометником, йому ще подобаються і кулемети, і станкові протитанкові гранатомети, і з гармати він хоче постріляти. Йому все це цікаво. А якби дали мільйон безпілотників, то він би ще й ними управляв. Ми різнопланові, ми не можемо зациклюватися на одному. А ще демонструємо нестандартність підходу. Є завдання зробити так, а ми подумаємо, "покрутимо". А у них є шаблон"

Про молодих офіцерів

"Думаю, що в НАТО, як мені здається, дають дорогу молодим. От зараз, наприклад, часто я чую: "Чого не поставити цю людину на ту посаду у штабі? Чи на посаду командира батальйону?". Відповідь: "Він дуже молодий, йому 25-26 років". Ну то й що, що йому 25 років! У нього вже є реальний бойовий досвід, він показав, що може. А те, що він, можливо, буде робити помилки – так хто їх не робить?!

Вмотивовані люди не просто роблять помилки, вони на них реально вчаться. Питання ж не у віці. Навіщо ставити дурня лише тому, що йому більше років. Так, він за роками доріс до цієї посади, але перед цим до 2014-го він крав "солярку", білив бордюри, міняв газони і рубероїд на дахах у армії, що самознищувалася. Нащо його ставити на цю посаду? Що кардинально змінилося у ньому за ці 4 роки?"

Ви розумієте, вже 5 рік іде війна, а молоді й завзяті йдуть. Значить, щось "не так у цьому королівстві"! Старі "бордюрно-рубероїдні" кадри вертаються, а нові з бойовим досвідом ідуть"

Про першочергові зміни

"Перше, щоб я змінив, то це ставлення до солдата. Найважчу, найбруднішу, найнебезпечнішу роботу робить простий боєць. А ті, хто носить генеральські погони, часто про це забувають або ж навіть не думають про це. Саме про простого рядового треба думати, про нього треба дбати. Бо офіцери мають якісь привілеї, хоча на передовій усі в одному казанку варяться. Але саме простий солдат має відчувати, що якщо він приходить в армію, то він потрапляє в елітну структуру.

У нас зараз десь 30% таких – справжніх, а інші – заробітчани. І з кожним роком тієї "вмотивованої еліти" стає менше, а заробітчан більше.

Я з 72 бригади, то ми ж хоч маємо де жити, а бригади, що починаються на цифру 5 (54, 56, 57), у них же реально навіть нормальних казарм немає. Деякі з них скитаються полігонами, живуть у наметах. І якщо людина має родину, то вона куди її діне…Чи буде без неї жити?!"

Міністерством оборони створена робоча група на чолі з представниками науково-дослідних інститутів, центрів, яка готує нові військові статути, уніфіковані з країнами НАТО.

У Харківській області дрон окупантів влучив у машину волонтерів – ОВА

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:28

26 квітня безпілотник, скерований армією країни-агресора Росії, атакував цивільний автомобіль у Харківській області. Про це голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив у Telegram, передають Патріоти України. За його словами, інцид...

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...