Загострення в зоні АТО: Штаб повідомив тривожні дані

За минулу добу незаконні збройні формування 34 рази порушили перемир'я, вбивши одного українського військового і поранивши іншого.

Фото: rbc.uaМинулої доби ситуація у зоні АТО загострилась. Російсько-терористичні угруповання не лише суттєво активізували обстріли позицій сил АТО вздовж лінії розмежування, а й застосовували озброєння, заборонене Мінськими домовленостями. Найбільше провокацій противника зафіксовано після 18:00, передають Патріоти України.

Так, на Донецькому напрямку ворог тричі з гранатометів обстрілював наші укріплення на шахті Бутівка. По південних околицях Авдіївки бойовики декілька разів били з мінометів, гранатометів і стрілецької зброї. А близько 22:00 злочинці застосовували міномет калібру 120 міліметрів, зенітну установку, великокаліберні кулемети по українських захисниках у Троїцькому. Крім того, ворожі міномети працювали неподалік Майорська, Верхньоторецького, Зайцевого.

На Луганському напрямку противник здебільшого використовував стрілецьку зброю. Так, під ворожим вогнем увечері і вночі опинились наші опорні пункти у Новоолександрівці, Новотошківському, Станиці Луганській. А близько 19:00 внаслідок обстрілу снайпером нашого опорного пункту у Новозванівці зазнав смертельного кульового поранення український військовий.

Найменше обстрілів наприкінці доби було на Приморському напрямку. Проте і тут бандформування зі стрілецької зброї обстрілювали сили АТО у Лебединському, а з гранатометів били по Талаківці.

У свою чергу українські військові оперативно і часто агресивно відповідали ворогу, примушуючи його припиняти провокації.

Також варто додати, що вчора зранку бойовики обстріляли будинки мирних мешканців селища Водяне із заборонених Мінськими домовленостями чотириствольних реактивних систем залпового вогню. Пускову установку цієї зброї злочинці зробили більш мобільною, змонтувавши її в кузові вантажівки. На щастя, постраждалих серед місцевих мешканців немає.

Майже у той же час, о 8:15, бандити влаштували підриви інженерних боєприпасів поблизу населеного пункту Старомихайлівка, щоб у такий спосіб зімітувати обстріл з боку ЗСУ. Таким чином, за оперативною інформацією штабу АТО, противник намагається дискредитувати українську армію напередодні чергового засідання тристоронньої контактної групи, яке незабаром відбудеться у Мінську.

"Є плани і на Львів, і на Київ": Самусь оцінив, чи може РФ знову піти у наступ на великі міста

неділя, 5 травень 2024, 7:37

Директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь в ефірі телемарафону прокоментував слова представника ГУР Вадима Скібіцького про можливий наступ РФ на Суми та Харків. "Плани у росіян є. Плани є і на Київ, і на Львів. Оскільки вони б не починал...

Не все так просто! Обіцяну зброю Україна отримає лише влітку чи навіть пізніше, - NYT

неділя, 5 травень 2024, 7:24

Після схвалення нової програми американської військової допомоги Україна вже отримала кілька термінових поставок зброї, але із наступними партіями можуть виникнути затримки. За даними видання, минулої неділі Україна отримала партію протитанкових засобі...