Захарченко все? Названо чотирьох кандидатів на пост глави "ДНР" (фото)

Главаря "ДНР" Олександра Захарченка можуть усунути з посади - чутки про це ширяться давно. Наскільки ймовірним є такий сценарій і хто замінить його на посту?

Олександр Захарченко. Фото: kor.ill.in.uaПісля зміни ватажка так званої "Луганської народної республіки" Ігоря Плотницького на Леоніда Пасічника, що стало наслідком зниження рівня впливу на непідконтрольних територіях Донбасу Владислава Суркова, ще одному протеже помічника президента Росії - ватажку так званої ДНР Олександру Захарченку - все частіше стали пророкувати відставку. Наскільки можливі перестановки в окупованому Донецьку і хто може зайняти крісло тамтешнього ватажка, розбирався "Апостроф", повідомляють Патріоти України. Наводимо повний текст матеріалу без змін:

"Незважаючи на те, що в інформаційному просторі окупованої Донецької області зберігається відносний спокій, підстави хвилюватися в Олександра Захарченка все ж є. З його відстороненням від керівництва так званої "Донецької народної республіки" (а то й зовсім з усуненням) кураторам випаде чудова можливість сховати кінці у воду в історії з втечею Ігоря Плотницького, у якій сам Захарченко зіграв не останню роль.

Відразу після завершення так званого "перевороту" в Луганську стало зрозуміло, що ватажкові ДНР не світить об'єднати і очолити відразу дві самопроголошені "республіки". І тепер головне завдання Захарченка - хоча б утриматися у своєму кріслі. Утім, шанси в нього досить великі, адже ОРДО продовжує перебувати практично під одноосібним впливом команди Суркова.

"У Донецьку зовсім інший політичний клімат, - розповіло джерело, наближене до Захарченка. - Після втечі Бєса (бойовика Ігоря Безлера, - ред.), Стрєлкова (одного з ватажків бойовиків Ігоря Гіркіна-Стрєлкова, - ред.), загибелі Гіві та Мотороли в Захарченка практично не залишилося політичних конкурентів із іншої пісочниці. У нас, у Донецьку, ніколи не було такого чіткого поділу "гілок влади" між російськими кураторами, як у Луганську, тому і протистояння між Захарченком і його політичними опонентами з початку 2015 року вже не було. Думаю, що зміна голови ДНР можлива тільки в тому випадку, якщо Захарченко вже дуже сильно проштрафиться, але ніяк не з політичних мотивів".

У той же час ще одне джерело повідомило, що якщо "деякі російські політичні сили захочуть докласти зусиль", то заміна окупаційної адміністрації в Донецькій області "не за горами".

"Такі настрої [про зміну верхівки ДНР] ходять вже давно. Знаєте, і це не дивно, бо мало кому і тут, і там [в Росії] подобається регулярне зростання апетитів Захарченка. Багато хто думає, що Захарченко непохитний, але так думали і про Плотницького. А воно ось як вийшло. Так що можу припустити, що підводні течії підточать камінь на ім'я Захарченко", - розповів співрозмовник, додавши, що ймовірність силового відсторонення верхівки ДНР вкрай мала. Пов'язано це зі скандалом у Луганську, який досі не вщухнув. "Можливо, Захарченко сам захоче піти, можливо, доведеться чекати "виборів", - зазначив він.

Кого ж бачать у Донецьку на місці Захарченка? Є кілька кандидатів.

Кандидат №1. Олександр Ходаковський - екс-ватажок батальйону бойовиків "Восток", колишній "керівник "ради безпеки ДНР", керівник сепаратистської організації "Патріотичні сили Донбасу". Називає себе опозицією чинному "керівництву" так званої ДНР, відомий різкими висловлюваннями на адресу Захарченка і його оточення. За непідтвердженою інформацією, Ходаковський - протеже російських силовиків і після переваження кураторства в ОРЛО на бік силового блоку РФ має великі шанси зайняти місце Захарченка. Ходаковський має впливових покровителів у Москві, які роблять на нього серйозні ставки.

Існують прогнози, що восени 2018 року Ходаковському забезпечать перемогу на так званих "виборах", в результаті чого він стане новим ватажком ДНР. У разі такого повороту подій є загроза активізації бойових дій на Сході України з метою розширення територій, підконтрольних окупаційному режиму.

Кандидат №2. Ігор Безлер (Бєс) - військовий командир бойовиків, що втік і наразі знаходиться в окупованому Криму. Веде активну інформаційну війну проти Захарченка.

Джерела на окупованому Донбасі вважають, що Безлер повернеться в Донецьк ближче до осені, щоб взяти участь у "виборах". Тим не менш шанси на перемогу в порівнянні з першим кандидатом у нього невеликі.

Кандидат №3. Олександр Бородай - росіянин, екс-радник Захарченка, соратник Ходаковського, у 2014 році - так званий "глава "ради міністрів ДНР". Наразі є главою так званого "Союзу добровольців Донбасу" (організації, що об'єднала бойовиків, які воювали на Донбасі).

Деякі джерела вважають, що Ходаковський дискредитував себе на політичному поприщі, тому довіряти йому керівництво ДНР не варто. У зв'язку з цим може бути вирішено передати кермо правління Бородаю. Але ця фігура буде лише номінальною, за фактом курирувати його роботу на місці будуть через Ходаковського.

Кандидат №4. Денис Пушилін - голова так званої "народної ради ДНР". Протеже російських лівих сил і націоналістів. Є наближеним до лідера ЛДПР Володимира Жириновського. Пушиліну пророкували місце ватажка ДНР минулої осені в період активізації діяльності покійного екс-ватажка луганських бойовиків Валерія Болотова. Оскільки обидва були особами зі сфери впливу Жириновського, у разі політичного прориву лівих сил у питанні кураторства окупаційними адміністраціями в ОРДЛО вони могли успішно зайняти "керівні посади". Ліквідація Болотова послабила позиції російських лівих на Донбасі, але не виключено, що ЛДПР в черговий раз спробує поставити до годівниці свою людину.

Тим не менш джерела, знайомі з ситуацією, схиляються до того, що Олександр Захарченко все ж найближчим часом залишиться в ролі ватажка ДНР. Однак, згідно однієї з версій, він перейде під негласний повний контроль нового "керівництва" так званої ЛНР".

Чехія знайшла для України вже мільйон снарядів - ЗМІ

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:22

Учасники ініціативи Чехії із закупівлі боєприпасів для потреб ЗСУ підписали угоду, в межах якої Україна отримає мільйон артилерійських снарядів, повідомляє . Спочатку передбачалося закупити 800 тисяч снарядів: 500 тисяч калібру 155 мм та ще 300 тисяч -...

Внаслідок нічної повітряної атаки росіян в Україні пошкоджені теплові та гідроелектростанції - Укренерго

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:14

Війська РФ вночі 29 березня під час масованої комбінованої атаки вдарили по енергетичних об’єктах. Про це повідомляє Укренерго. Внаслідок обстрілу зазнали пошкодження теплові та гідроелектростанції в центральному та західному регіонах. . Як зазначаєт...