Залишили окупований Крим заради України: Росіяни під час бійні на Азові захопили в полон двох легендарних героїв (фото)

Двоє із захоплених росіянами в полон українських моряків до анексії служили в Криму, проте не зрадили присязі і продовжили службу у ВМС України в Одесі. Це - 31-річний Роман Мокряк, капітан малого броньованого артилерійського катера "Бердянськ", а також командир катера "Нікополь" Богдан Небилиця, повідомляють Патріоти України.

Що стосується Мокряка, то він в Криму служив на єдиній українській субмарині "Запоріжжя", проте її захопили російські окупанти. Незважаючи на це, чоловік залишився вірним Батьківщині і переїхав до Одеси, навіть незважаючи на те, що там йому не було де жити, йдеться на сторінці "Повернись живим" у Facebook.

"У 2015 році моряк жив у 15-місному кубрику ракетного катера "Прилуки" в Одесі. На березі місця для нього та інших 14 моряків, які вийшли з півострова, в той час, на жаль, не знайшлося", - пишуть волонтери фонду.

Роман Мокряк

Примітно, що про героїчного капітана Мокряка "Новий час" писав ще у 2015 році. За інформацією журналістів, зрадити українській присязі чоловіка умовляв особисто командир підводного човна.

"Казав мені: "Ромо, залишайся, навіщо воно тобі треба? Потім старпом ходив за мною з цим же питанням. Я відповів: "Ви мене, звичайно, вибачте, але я їду назад", - згадував тоді Мокряк.

На жаль, незважаючи на принципову позицію офіцера, на території вільної України його не змогли забезпечити житлом. Але це не зломило волю капітана і він продовжив службу у ВМС України, залишившись жити на судні.

"Одеса - дорогувате місто. Було б добре, щоб нам тут дали хоч якийсь гуртожиток, як у Севастополі", - говорив без будь-яких нарікань Мокряк.

Примітний і той факт, що Роман Мокряк прославився і завдяки тому, що він є автором гучної тактики протидії флоту окупантів "Вовча зграя". Про це згадали навіть на проросійському Telegram-каналі "Хороший". Зокрема, саме Мокряк озвучив ідею атакувати "москітним флотом" кораблі ВМС РФ. Його ідея полягає в тому, щоб атакувати один ворожий корабель одразу декількома дрібними катерами.

Що стосується другого українського Героя, якого окупанти захопили в полон, то мова йде про командира малого броньованого артилерійського катера "Нікополь" Богдана Небилицю. Він є одним із тих курсантів Нахімовського училища у Севастополі, які у 2014 році співали гімн України просто перед окупантами українського Криму. Після виходу з півострова хлопець отримав військову освіту в США і став командиром "Нікополя".

Катер "Прилуки", на якому після анексії Криму залишилися жити моряки, вірні Україні


У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...