Затримати не можна відпустити: Суд прийняв рішення по Омеляну

Суд відпустив на поруки міністра інфраструктури Володимира Омеляна, підозрюваного у незаконному збагаченні та декларуванні недостовірної інформації. Таке рішення у п’ятницю ухвалила суддя Солом’янського райсуду Києва Ганна Сергієнко, повідомляють Патріоти України.

Поручителями виступили міністр молоді і спорту Ігор Жданов та нардеп від "Народного фронту" Федір Бендюженко. Урядовця також зобов'язали здати закордонні паспорти. Рішення судді оскарженню не підлягає.

Обвинувачення просило призначили Омеляну 5 мільйонів застави, наказати йому здати закордонні паспорти та заборонити спілкуватись із певними свідками. Представник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Валентин Мусіяка наполягав, що така сума не є непосильною для міністра, адже на двох з дружиною вони задекларували значно більші кошти.

Також прокурор перелічив ризики, які обумовлюють заставу. На його думку, Омелян може переховуватись за кордоном, бо його діти мають громадянство інших держав, може тиснути на свідків, зокрема, своїх водіїв, впливати на розслідування.

Водночас, захист міністра просив суд взагалі не обирати йому запобіжний захід. Адвокат долучив до матеріалів, зокрема, характеристику від прем’єра Володимира Гройсмана, рішення Нацагентства з питань запобігання корупції, яке не виявило порушень в декларації Омеляна.

"Жодних прямих показів свідків немає… Є рішення НАЗК, будь-яких зауважень немає", – наполягав захисник. Він також зауважив, що прокурор не надав доказів існування ризиків, та запевнив, що Омелян зацікавлений у завершенні справи, адже це є питанням репутації для нього.

Сам міністр, виступаючи в суді, сказав, що вважає справу політично вмотивованою та сподівається на об’єктивне рішення суду. "Сьогоднішнім обвинуваченням я отримав індульгенцію, що я не скоїв жодного правопорушення, перебуваючи на посаді… Якби була бодай тінь підозри, то, я думаю, справа була б набагато гучнішою й цікавішою", – заявив Омелян.

Провадження щодо себе він назвав порівняв із "боротьбою з бабцями в підземних переходах". Після оголошення рішення він сказав, що позбавлення закордонніх паспортів може заважати його роботі, зокрема, 15 вересня він має відбути у закордонне відрядження.

За запитання журналістів, чи видаватимуть Омеляну паспорти для робочих поїздок, прокурор відповів, що "не має на меті перешкоджання обов'язкам".

13 вересня детективи Національного антикорупційного бюро повідомили Омеляну про підозру в незаконному збагаченні й декларуванні недостовірної інформації. Санкція тяжчої статті (ч.3 ст.368-2 "Незаконне збагачення") передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...